V Franciji duhovniki zlorabili več kot 200.000 mladoletnikov

Svet 05. Okt 202111:29 > 15:46 2 komentarja
Francoska cerkev
Sarah Meyssonnier/REUTERS

Člani katoliške duhovščine so v zadnjih sedmih desetletjih v Franciji spolno zlorabili več kot 200.000 mladoletnikov, kaže poročilo posebne preiskovalne komisije. Številka je še večja, če se upoštevajo še drugi primeri, v katere so bili vpleteni ljudje, povezani s cerkvijo. Francoska katoliška cerkev se na navedbe ni odzvala.

Obsežna preiskava spolnih primerov v katoliški cerkvi v Franciji je postregla s pretresljivimi številkami. Kot ugotavljajo v poročilu, so katoliški duhovniki med letoma 1950 in 2020 spolno zlorabili 216.000 tisoč mladoletnikov.

Še veliko večje je število zlorab, če vključijo še ostale osebe, ki so bile povezane s cerkvijo, na primer vodje katoliških šol in programov za mlade. Takih zlorab je bilo 330.000, kaže francosko poročilo.

V katoliških ustanovah večja verjetnost zlorab

Poročilo, dolgo več kot 2.500 strani, med drugim navaja, da so bili večina žrtev mladoletni fantje iz različnih družbenih okolij.  Skupno pa je v zadnjih sedemdesetih letih v francoski katoliški cerkvi delalo med 2.900 in 3.200 duhovnikov, ki so bili pedofili.

Raziskava temelji na podatkih Francoskega nacionalnega inštituta za zdravje in medicinske raziskave. Kot je ob predstavitvi dejal vodja raziskave JeanMarc Sauve, obstaja večja verjetnost, da bodo otroci zlorabljeni v okviru katoliške cerkve kot pa v državnih šolah ali poletnih taborih oziroma kateremkoli drugem okolju.

Težava z zlorabami je bila sistemska, spolne zlorabe pa niso bile omejene le na nekaj “črnih ovc” znotraj cerkve, je za CNN dejal Sauve.

Odzval se je papež

Na objavo poročila se je odzval papež Frančišek. Kot je sporočil tiskovni predstavnik Vatikana Matteo Bruni, so papeževe “misli so z žrtvami, z veliko žalostjo za njihove rane in hvaležnostjo za pogum, da so o zlorabah spregovorile.” Dodal je, da so njegove misli tudi s Cerkvijo v Franciji, za katero upa, da se bo lahko podala na pot odrešenja. – STA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje