V manj kot dnevu v Franciji skoraj milijon prijav na cepljenje

Svet 13. Jul 202116:39 0 komentarjev
Cepljenje v Franciji
Sarah Meyssonnier/REUTERS

Čeprav cepljenje vseh prebivalcev v Franciji ne bo obvezno, pa necepljene osebe ali osebe brez negativnega testa od avgusta ne bodo več smele v restavracije, bare, kine, gledališča in nakupovalna središča. Ukrep je spodbudil skoraj milijon ljudi, da so se prijavili k cepljenju.

Po včerajšnji napovedi francoskega predsednika Emmanuela Macrona, da bodo necepljeni soočeni s številnimi omejitvami v vsakdanjem življenju, se je na cepljenje prijavilo skoraj milijon prebivalcev Francije. Kot je napovedal Macron, v Franciji sicer ne uvajajo obveznega cepljenja z izjemo delavcev v zdravstvu, zaposlenih v domovih za starejše ter oseb, ki delajo z ranljivimi – ti se morajo cepiti do 15. septembra.

Za podoben ukrep obveznega cepljenja zaposlenih v zdravstvu in v domovih za starejše so se odločili tudi v Grčiji, v Italiji so sprejeli odločitev o obveznem cepljenju zaposlenih v zdravstvu, v Veliki Britaniji pa bo cepljenje obvezno za zaposlene v domovih, kjer bivajo ranljivejši. Hrvaški premier Andrej Plenković je napovedal, da bodo zaposleni v zdravstvu, kar zadeva vprašanje obveznega cepljenja, enako kot zaposleni v izobraževanju in socialnem varstvu, obravnavani ločeno od drugih delavcev. Plenkovićeva vlada je prav tako napovedala, da bodo državne podpore, vezane na epidemijo, pogojevali s potrdili delavcev o cepljenju, prebolelosti ali negativnem testu na covid-19.

Pogoj: cepljenje ali negativni test

Odločitvi francoskih oblasti za obvezno cepljenje zaposlenih v zdravstvenih ustanovah je po navedbah Politica botrovala relativno nizka precepljenost zaposlenih v zdravstvu, prav tako pa si pristojni v Franciji želijo spodbuditi ljudi k cepljenju. Čeprav cepljenje vseh prebivalcev v Franciji ne bo obvezno, pa necepljene osebe ali osebe brez negativnega testa od avgusta ne bodo več smele v restavracije, bare, kine, gledališča in nakupovalna središča, cepljenje ali negativni test pa bosta od začetka avgusta prav tako pogoj za vkrcanje na medregionalne vlake in letala …

Od septembra naprej prav tako testiranje na novi koronavirus v Franciji ne bo več brezplačno (izjema: zdravniška napotnica). Tudi ta ukrep bo predvidoma spodbudil k cepljenju.

Cepljenje v Franciji
Sarah Meyssonnier/REUTERS

V Franciji je en odmerek cepiva prejelo 35,5 milijona ljudi, kar je dobra polovica prebivalcev države, a se je cepljenje upočasnilo v zadnjih tednih. Neposredno po govoru Macrona, ki je prebivalce države nagovoril včeraj zvečer, se je vsako minuto na cepljenje prijavilo 20.000 oseb. Med včeraj prijavljenimi je bilo 65 odstotkov mlajših od 35 let, kar je skladno s povprečjem v minulih tednih (med starejšimi je bilo cepljenih 80 odstotkov oseb).

Število potrjenih novih okužb v Franciji je aprila preseglo 42.000, konec junija pa je padlo na manj kot 2000. Število novih okužb v luči širjenja bolj nalezljive koronavirusne različice delta ponovno narašča, v Franciji v zadnjih dneh potrdijo približno 4000 novih okužb dnevno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!