EU z rezervnim načrtom za pomoč Ukrajini, s katerim bi obšla madžarski veto

Svet 27. Dec 202308:23 > 11:51
vojna v Ukrajini
Foto: Oleksandr Ratushniak/REUTERS

Po poročanju Financial Timesa naj bi EU pripravljala do 20 milijard evrov vreden rezervni načrt za finančno pomoč Ukrajini. V ruskem napadu z droni na mesto Herson na jugu Ukrajine je bil na železniški postaji ubit policist.

EU pripravlja do 20 milijard evrov vreden rezervni načrt za finančno pomoč Ukrajini. S shemo na temelju dolga bi se izognili madžarski blokadi in hitro sprostili denar za Kijev, danes piše časnik Financial Times (FT). Druga možnost bi bila podaljšanje letos uporabljenega načina financiranja. V vsakem primeru pa EU Ukrajini denar obljublja do marca.

Voditelji EU se zaradi nasprotovanja madžarskega premierja Viktorja Orbana ta mesec niso uspeli dogovoriti o predlaganem štiriletnem svežnju makrofinančne pomoči za Ukrajino v višini 50 milijard evrov, od tega je 33 milijard posojil in 17 milijard nepovratnih sredstev.

Orban nasprotuje vključitvi pomoči za Ukrajino v dolgoročni proračun EU (MFF), zaradi česar je preprečil sprejetje celotne revizije proračuna. V zameno za podporo zahteva odmrznitev vseh evropskih sredstev, namenjenih Madžarski. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je za 1. februar sklical izredni vrh EU.

V Bruslju iščejo druge možnosti za rešitev Ukrajine pred finančno krizo, če razhajanj v uniji ne bo mogoče rešiti.

Praktičen model finančne pomoči: Jamstva držav članic za proračun EU

Uradniki, ki sodelujejo v pogovorih, so za FT kot najbolj praktičen model finančne pomoči Ukrajini, če Orban na vrhu ne bo umaknil veta, omenili jamstva držav članic za proračun EU. To bi Evropski komisiji omogočilo, da si na kapitalskih trgih prihodnje leto izposodi do 20 milijard evrov za Ukrajino. O natančnih pogojih po njihovih navedbah še razpravljajo, končni znesek pa bo odvisen od ukrajinskih potreb.

Rešitev je podobna tisti iz leta 2020, ko je Evropska komisija članicam zagotovila do 100 milijard evrov poceni finančnih sredstev za kratkoročne sheme za podporo delu med pandemijo covida-19.

Pri shemi za Ukrajino je ključno, da za potrditev pomoči ne bi bilo nujno jamstvo vseh 27 držav članic EU, če bi bile med podpornicami države z najvišjimi bonitetnimi ocenami. Tako bi se izognili madžarskemu vetu.

V nekaterih članicah, med drugim v Nemčiji in na Nizozemskem, bi moral jamstva odobriti parlament. Uradniki EU upajo, da bo ta postopek končan pravočasno, da bi lahko Ukrajini zagotovili pomoč do marca.

IMF
Foto: Yuri Gripas/REUTERS

Ob dogovoru bi IMF sprostil 900 milijonov dolarjev pomoči

Če se bodo voditelji EU na vrhu 1. februarja dogovorili o tem načrtu, bo Mednarodni denarni sklad lahko sprostil naslednji obrok sredstev za Ukrajino v vrednosti približno 900 milijonov dolarjev, so za FT povedali viri, seznanjeni s pogovori. To bi po njihovih navedbah Ukrajini zagotovilo dovolj sredstev, da se ne bi zatekla k tiskanju denarja in tvegala zvišanja inflacije.

V primerjavi s prvotnim predlogom, ki predvideva pomoč v okviru MFF, je ena od slabosti tega načrta, da bi bil omejen na posojila in ne bi vključeval nepovratnih sredstev. Bi se pa države članice še vedno lahko odločile za dvostransko dodeljevanje nepovratnih sredstev.

Druga možnost pomoči Ukrajini, o kateri razmišljajo v EU, je podaljšanje letos uporabljenega načina financiranja, v okviru katerega je EU Ukrajini zagotovila 18 milijard evrov ugodnih posojil, za nekaj mesecev ali do enega leta. To možnost bi morali odobriti s kvalificirano večino držav članic.

V EU po pisanju FT sicer poudarjajo, da so bolj naklonjeni povečanju dolgoročnega proračuna EU za 64,6 milijarde evrov, kar blokira Madžarska. To je še vedno prednostna rešitev Evropske komisije, saj zajema štiriletno obdobje, predvideva pa tudi sredstva za druge prednostne naloge unije.

Ne glede na izbrani model je unija Ukrajini obljubila, da ji bo sredstva zagotovila najkasneje do marca. Tiskovni predstavnik Evropske komisije ni želel podati komentarja, še piše FT.

V napadu z droni na Herson ubit policist

Minister Igor Klimenko je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še sporočil, da so bili med ranjenimi na železniški postaji dva policista in dva civilista. Tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sporočil, da je bilo v času napada na postaji več civilistov in da so se reševalne službe odzvale na incident.

Vodja vojaške uprave v Hersonu Roman Mroško je kasneje potrdil, da je mesto tarča napadov z droni, prebivalce pa pozval, naj gredo v zaklonišča.

Ukrajinsko železniško podjetje pa je na družbenem omrežju Telegram sporočilo, da sta bila v napadu poškodovana postaja in vlak. Dodalo je, da so razmere pod nadzorom, železniška proga pa pripravljena za nadaljevanje prometa.

Ukrajinska zračna obramba je medtem v noči na danes poročala o napadih po vsej državi z več kot 50 droni iranske izdelave. Napadi so potekali predvsem v regiji Herson, sicer pa večinoma na območjih blizu frontnih črt. Sporočili so še, da so sestrelili 32 dronov, nekaj pa jih je padlo brez posledic.

napad na Herson
Foto: Oleksandr Ratushniak/REUTERS

Rusi naj bi sestrelili dva drona

Rusko obrambno ministrstvo pa je sporočilo, da so sestrelili dva drona na območju ruskih regij Belgorod in Rostov.

Napadi so se zgodili po tem, ko je Kremelj priznal, da je bila v torek v ukrajinskem napadu poškodovana bojna ladja ruske črnomorske flote na zasedenem polotoku Krim. Kijev je sicer trdil, da je bila ladja v napadu uničena, in to označil kot pomemben poraz za rusko mornarico.

Ukrajinske sile so v torek potrdile, da so se umaknile iz kraja Marinka blizu mesta Doneck, ki je pod ruskim nadzorom. Ostajajo pa na njegovem obrobju, so dodale, medtem ko je Moskva zatrdila, da je prevzela nadzor nad celotnim mestom.