V napadu z droni poškodovan vojaški objekt v Iranu

Svet 29. Jan 202317:11

V soboto zvečer so trije brezpilotni letalniki napadli objekt iranskega obrambnega ministrstva. Kot so iz države sporočili, je sistem zračne obrambe sestrelil eno brezpilotno letalo, dve pa naj bi eksplodirali. Nastala je manjša škoda na objektu, Teheran pa za napad še ni obtožil nikogar.

Iranske oblasti so sporočile, da je bil objekt obrambnega ministrstva v provinci Isfahan v soboto zvečer tarča napada z brezpilotnimi letali. Iranski sistem zračne obrambe je sestrelil eno brezpilotno letalo, dve pa naj bi eksplodirali. Žrtev ni bilo, na objektu je nastala le manjša škoda.

“Izveden je bil neuspešen napad na enega od objektov obrambnega ministrstva. Napad se je zgodil v soboto zvečer in ni povzročil nobenih motenj pri delu v objektu,” je po poročanju iranske tiskovne agencije Irna sporočilo obrambno ministrstvo.

Oblasti podrobnosti o napadenem objektu niso posredovale, Irna pa navaja, da gre najverjetneje za obrat za proizvodnjo streliva. V provinci Isfahan ima Teheran sicer več objektov, kjer potekajo jedrske raziskave, vključno z obratom za bogatenje urana, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V odzivu na napad je iranski poslanec Mohamed Hasan Asafari za iransko tiskovno agencijo Mehr opozoril, da so nasprotniki in sovražniki Irana z napadom želeli omejiti obrambno zmogljivost države.

Teheran doslej še ni sporočil, kdo bi lahko stal za napadom. Po poročanju ruske tiskovne agencije Tass, ki se sklicuje na televizijo Al Arabiya, bi lahko za napadom stale “ameriške letalske sile in še ena država”. Izrael naj ne bi bil vpleten.

Nekaj ur pred napadom je na severozahodu države v mestu Tabriz izbruhnil velik požar v obratu za proizvodnjo nafte. Gasilci so požar že obvladali, oblasti pa vzrok požara preiskujejo.

Do napada prihaja v času, ko se Iran sooča s številnimi izzivi. Od sredine septembra ga pretresajo množični protivladni protesti, ki so izbruhnili, potem ko je v policijskem pridržanju umrla Kurdinja Mahsa Amini. Doslej naj bi v protestih umrlo več kot 500 ljudi, še 20.000 pa naj bi oblasti aretirale.

Preberite še: “To je čas domišljije in poguma, a tudi žalovanja”

Prav tako se Teheran že dlje časa sooča z obtožbami zahodnih držav, da Rusiji dobavlja brezpilotna letala za uporabo v vojni v Ukrajini. Svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak je na to namignil v odzivu na Twitterju. “Eksplozivna noč v Iranu – proizvodnja dronov in raket, naftne rafinerije. Ukrajina vas je posvarila,” je med drugim zapisal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.