V Podgorici se je na protivladnem protestu zbralo 15.000 protestnikov

Svet 08. Nov 202221:17 1 komentar
Stevo Vasiljevic/REUTERS

Okoli 15.000 ljudi je danes na protivladnem protestu pred parlamentom v črnogorski prestolnici Podgorica zahtevalo umik sprememb zakona o predsedniku Črne gore, dogovor o izboru ustavnih sodnikov ter razpis predčasnih parlamentarnih volitev, poroča črnogorska tiskovna agencija Mina.

Protest je organizirala samooklicana domoljubna organizacija Luča, podprle pa opozicijske stranke. Vlado obtožujejo, da je kršila ustavo s predlaganimi spremembami zakona o predsedniku Črne gore, s katerim mu omejujejo pristojnosti. Protestniki so nosili transparente z napisi “Stop sejanju sovraštva”, “Ne damo ustave, hočemo volitve”, “Ne damo te Črna gora”.

Črnogorski predsednik Milo Đukanović v ponedeljek zakona ni podpisal in ga je vrnil v obravnavo parlamentu. V dopisu predsednici parlamenta Danijeli Đurović je odločitev pojasnil z besedami, da bi sprejem zakona ustvaril “očitno nedemokratično” podlago za rušenje ustavnega načela delitve oblasti, “ki temelji na ravnotežju in medsebojnem nadzoru”.

Današnji protest je podprl, ker ščiti Črno goro. Podprla ga je tudi njegova stranka, glavna opozicijska in dolgoletna vladajoča Demokratska stranka socialistov (DPS), ter Liberalna stranka (LP) in Socialdemokrati (SD), poroča portal Balkan Insight.

Politična kriza se je zaostrila, ko je črnogorski parlament minuli teden sprejel omenjene spremembe zakona, po katerih bi mandatar za sestavo nove vlade, če ga ne bi predlagal predsednik države, postal kandidat, ki ima podporo večine poslancev. S tem bi odprli pot, da novi premier postane prosrbsko usmerjeni Miodrag Lekić iz stranke Demos. Predsednica parlamenta je predsednike vseh parlamentarnih strank v sredo povabila na pogovor za rešitev politične krize v državi.

protest, črna gora, podgorica protest, črna gora, podgorica
Stevo Vasiljevic/REUTERS
Stevo Vasiljevic/REUTERS
Stevo Vasiljevic/REUTERS
Stevo Vasiljevic/REUTERS

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje