V Španiji odobrili izročitev nekdanjega venezuelskega obveščevalca ZDA

Svet 21. Okt. 202116:23 > 16:24
Delite:
Hugo Carvajal
Foto: Emilio Naranjo/REUTERS

Sodišče v španski prestolnici je odločilo, da se ZDA izroči nekdanjega šefa venezuelske vojaške obveščevalne službe Huga Carvajala. Carvajal se je oddaljil od aktualnega predsednika Venezuele Nicolása Madura in podprl opozicijo aktualne venezuelske vlade.

Potem ko so zelenortska vlada minuli konec tedna ZDA izročila zaveznika venezuelskega predsednika Nicolása Madura, poslovneža Alexa Saaba, je odločitev o še eni izročitvi venezuelskega državljana ZDA sprejelo špansko sodišče v Madridu. Odločilo je, da se ZDA izroči nekdanjega šefa venezuelske vojaške obveščevalne službe Huga Carvajala.

Carvajal je v ZDA obtožen prekupčevanja z mamili in sodelovanja s skupino nekdanjih upornikov v Kolumbiji Farc. Carvajala je španska policija prijela 9. septembra v Madridu v okviru skupne akcije z ameriškimi oblastmi proti prekupčevalcem mamil. Zatem je zaprosil za azil v Španiji, a ga je notranje ministrstvo zavrnilo. Na odločitev sodišča glede njegove izročitve ZDA se še lahko pritoži, a so njegove možnosti majhne, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Alex Saab
Foto : (Risba, ki prikazuje Alexa Saaba na sodišču v ZDA). Daniel Pontet /REUTERS

Carvajal zamenjal strani, podprl je venezuelsko opozicijo

Carvajal je trenutno v priporu v zaporu Estremera, ki leži kakih 75 kilometrov jugovzhodno od Madrida. Nekdanjega venezuelskega obveščevalca so v Španiji aretirali dvakrat. Prvič so ga prijeli aprila 2019, ker je v državo prispel s ponarejenim potnim listom. Že tedaj so ZDA zahtevale njegovo izročitev, a ga je sodišče do izreka sodbe izpustilo na prostost. Ko je sodišče odobrilo izročitev ZDA, je Carvajal poniknil neznano kam.

Carvajal je bil dolgo osebni svetovalec pokojnega venezuelskega predsednika Huga Cháveza, ki je umrl leta 2013. Leta 2019 pa je dvignil precej prahu, ko je zamenjal strani in se postavil na stran opozicijskega voditelja Juana Guaidója, ki se je razglasil za začasnega predsednika Venezuele. Chavezovega naslednika Madura pa je obtožil, da je glavni odgovorni za slabo gospodarsko stanje in krizo v Venezueli.

Španski mediji navajajo, da naj bi se ZDA za Carvajala tako močno zanimale tudi zato, ker “pozna najpomembnejše skrivnosti” Chávezovega obdobja v Venezueli.

Komentari

Vaš komentar