Izročitev poslovneža ZDA poglobila prepad med venezuelsko vlado in opozicijo

Svet 17. Okt 202114:12 > 14:12 0 komentarjev
Alex Saab
Leonardo Fernandez Viloria/REUTERS

Izročitev kolumbijskega poslovneža Alexa Saaba, ki je povezan z oblastjo venezuelskega predsednika Nicolása Madura, je povzročila ponovno ohladitev odnosov med Madurovim krogom in venezuelsko opozicijo.

Medtem ko je nekaj časa kazalo, da bosta venezuelska vlada, ki jo vodi predsednik države Nicolás Maduro, in opozicija morda našli skupni jezik v sklopu pogajanj v Mehiki, je Madurova vlada sporočila, da se tokratnih pogovorov ne bo udeležila. Odločitev so v Caracasu sprejeli po tem, ko so Zelenortski otoki včeraj ZDA izročili kolumbijskega poslovneža Alexa Saaba, ki je blizu Maduru. Izročitev so pozdravili v venezuelski opoziciji.

Saaba so julija 2019 v Miamiju obtožili pranja denarja, aretirali pa so ga med postankom letala na Zelenortskih otokih junija 2020. Kolumbijec je skupaj s svojim poslovnim partnerjem Álvarom Pulidom v ZDA obtožen, da je vodil mrežo, ki je Maduru omogočala zlorabo pomoči v hrani, namenjeni Venezueli, kjer že dalj časa vlada huda gospodarska kriza. Saab, ki ima tudi venezuelsko državljanstvo in diplomatski potni list, naj bi skupaj s Pulidom na račune v ZDA in drugih državah prenesel okoli 302 milijona evrov. Grozi jima do 20 let zapora, piše tiskovna agencija AFP.

Saabovo izročitev je pozdravil tudi konservativni Iván Duque, predsednik Kolumbije, ki je v sporu z Venezuelo.

Nicolas Maduro
Leonardo Fernandez Viloria/REUTERS

Caracas: Ne izročitev, temveč “ugrabitev”

Ameriško pravosodno ministrstvo se je zahvalilo zelenortskim oblastem za pomoč in napovedalo, da bo poslovnež pred sodnika na Floridi stopil v ponedeljek. Saabov odvetnik José Manuel Pinto Monteiro pa je sporočil, da je izročitev nezakonita, saj postopek še ni dokončen.

Venezuelsko ministrstvo za komunikacije je medtem na Twitterju zapisalo, da je izročitev pravzaprav “ugrabitev”, predsednik venezuelskega parlamenta Jorge Rodríguez, ki vodi pogajanja z opozicijo, pa je napovedal, da se četrtega kroga pogovorov v Mehiki ne bodo udeležili “v znak nasprotovanja brutalni agresiji” nad Saabom.

Juan Guaido
Leonardo Fernandez Viloria/REUTERS

Nepovezane premestitve?

Kmalu po objavi novice o Saabovi izročitvi pa je iz Venezuele prišla vest, da so v državi šest nekdanjih uslužbencev podjetja Citgo, ameriške hčerinske družbe venezuelskega državnega naftnega podjetja PDVSA, premestili iz hišnega pripora v zapor na neznani lokaciji. Šesterico, med katerimi jih ima pet ameriško državljanstvo, eden pa stalno prebivališče v ZDA, so novembra lani obsodili na od osem do 13 let zapora zaradi korupcije, aprila letos pa so jim odredili hišni pripor. Njihova premestitev v zapor sicer ni uradno povezana s Saabovo izročitvijo.

Venezuelska vlada in opozicija sta pogovore začeli avgusta letos. Oblasti si prizadevajo za odpravo sankcij, ki so jih proti Venezueli uvedle države, ki ne priznavajo izvolitve Madura. Opozicija pa želi svobodne in transparentne volitve: regionalne volitve bodo v državi 21. novembra,  predsedniške pa leta 2024.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!