V Splitu ena največjih letalonosilk na jedrski pogon

Svet 03. Nov 202212:04 7 komentarjev

V Split je zjutraj priplula ena največjih letalonosilk na svetu na jedrski pogon USS George H. W. Bush, ki je sodelovala v obsežni vaji Nata.

Hrvaški mediji poročajo, da je v jutranjih urah v Split priplula ameriška letalonosilka na jedrski pogon USS George H. W. Bush (CVN-77). Gre za eno največjih vojaških ladij na svetu in najmlajšo letalonosilko v ameriški mornarici, ki je prvič zaplula leta 2009. Hrvaška vlada je po poročanju časnika Damacija Danas konec oktobra odobrila plutje po njihovih vodah.

Ladja razreda Nimitz, ki jo poganjata dva jedrska reaktorja, lahko brez menjave jedrskega goriva pluje 20 let. Dolga je 333 metrov, njena skupna teža je več kot 100.000 ton, najvišja hitrost pa več kot 30 vozlov. Sprejme lahko 3.532 članov posadke, nosi pa do 90 helikopterjev in letal. Cena izgradnje ladje je bila 6,2 milijarde ameriških dolarjev, kar je približno 6,4 milijarde evrov.

USS George H. W. Bush je do 28. oktobra sodelovala v vojaški vaji zaveznikov Nato Neptune Strike 2022, ki je po navedbah Nata popoln primer transatlantskega povezovanja in sodelovanja med Evropo in Severno Ameriko. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je ob obisku letalonosilke prejšnji torek povedal, da gre za demonstracijo ameriških zmogljivosti in zaveze zvezi Nato.

V vajo, ki je potekala na področju Mediterana, je bilo vključenih preko 80 letal, 14 ladij in okoli 6.000 pripadnikov iz 24 držav zaveznic in partneric Nata, vključno s Finsko in Švedsko. Pri vaji je sodelovala tudi Slovenija, vendar je zaradi omejenih zračnih in pomorskih sil sodelovala predvsem pri nadzoru zračnega prometa.

Letalonosilka, ki je dobila ime po 41. ameriškem predsedniku Georgu H. W. Bushu (George Bush starejši), sicer ni prva takšna letalonosilka v hrvaških vodah. Februarja je bila v Splitu zasidrana še ena od skupno 10 letalonosilk v lasti ameriške mornarice USS Harry S. Truman, ki prav tako pluje na jedrski pogon.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje