V Ukrajini ubit francoski borec, Hrvaška rešuje svojega državljana

Svet 03. Jun 202220:56 5 komentarjev
Ukrajina
PROFIMEDIA

V Ukrajini je bil ubit francoski prostovoljni borec, dva novinarja Reutersa pa ranjena. Hrvaška medtem iz Ukrajine rešuje svojega državljana, ki je bil ranjen med bojevanjem na strani ukrajinskih sil.

V obstreljevanju ukrajinskega mesta Harkov je bil ubit francoski prostovoljni borec, so danes potrdile francoske oblasti. “Seznanjeni smo z žalostno novico, da je bil francoski državljan smrtno ranjen med spopadi v Ukrajini. Vse opozarjamo, da je celotna država vojno območje in odsvetujemo vsa potovanja v Ukrajino, ne glede na razlog,” je sporočil tiskovni predstavnik francoskega zunanjega ministrstva.

Radijska postaja Europe 1 je sicer v četrtek poročala, da se je mladenič pridružil tuji obrambni enoti v Ukrajini in da se je boril v okolici Harkova, ki ga ruske sile močno obstreljujejo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Številni tuji borci so se namreč odzvali pozivu ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega po pomoči pri zaustavitvi ruske agresije. Ukrajinska vlada je marca njihovo število ocenila na približno 20.000, čeprav ta številka ni bila preverjena.

To ni prva smrt prostovoljnega borca, saj je konec aprila britanska vlada potrdila, da je bil v Ukrajini ubit eden od njenih državljanov, ki so ga mediji opredelili kot 36-letnega vojaškega veterana, drugega pa še pogrešajo. Hrvaška medtem iz Ukrajine rešuje svojega državljana, ki je bil ranjen med bojevanjem na strani ukrajinskih sil. Je v stabilnem zdravstvenem stanju in bo v kratkem prepeljan na Hrvaško, kjer bo nadaljeval z zdravljenjem, so danes za hrvaško tiskovno agencijo Hina potrdili na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve v Zagrebu.

Poškodovana dva Reutersova novinarja

Reuters poroča, da sta dva njihova novinarja utrpela lažje poškodbe, ko sta se na poti v mesto Severodoneck znašla pod streli. Potovala sta v vozilu, ki so jima ga priskrbeli proruski separatisti. Prav tako so jim separatisti dodelili tudi voznika, ki pa je bil med obstreljevanjem ubit. Agencija ni navedla dodatnih podrobnosti.

V ponedeljek je bil na vzhodu Ukrajine ubit francoski novinar Frederic Leclerc-Imhoff, ki je bil na krovu humanitarnega avtobusa s civilisti, ki so bežali pred ruskim bombardiranjem. Od začetka ruske invazije pa je bilo po podatkih organizacije Novinarji brez meja med poročanjem o konfliktu v Ukrajini ubitih najmanj osem novinarjev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje