V ZDA razpravljajo o minimalnem davku za najbogatejše

Svet 27. Mar 202211:45 0 komentarjev
Bela hiša
Evelyn Hockstein/REUTERS

Trenutna ameriška vlada bo v svoj predlog proračuna za prihodnje leto vključila tudi višje davke za najbogatejše Američane. Po napovedih bi najbogatejši morali plačati najmanj 20 odstotkov davka na dohodek.

Vlada ameriškega predsednika Joeja Bidna bo v svoj predlog proračuna za leto 2023, ki bo objavljen v ponedeljek, vključila višje davke za najbogatejše Američane. Minimalni davek na dohodek milijarderjev bi od približno 700 najbogatejših gospodinjstev zahteval plačilo najmanj 20 odstotkov davka na dohodek, je poročal časopis Washington Post.

Študija, ki jo je jeseni izvedla Bidnova administracija, je pokazala, da je 400 milijarderjev med letoma 2010 in 2018 v povprečju plačalo le 8,2 odstotka davka na svoj dohodek, kar je pogosto precej manj od stopnje davka, ki jo plačujejo številna ameriška gospodinjstva.

“Ta minimalni davek bi zagotovil, da najbogatejši Američani ne bi več plačevali nižje davčne stopnje kot učitelji in gasilci,” je zapisano v dokumentu iz Bele hiše, ki ga navajajo Washington Post in drugi ameriški mediji.

Davek bi bil namenjen tudi nerealiziranim dobičkom iz vrednosti likvidnih sredstev, kot so delnice, ki niso obdavčene, dokler niso prodane. V dokumentu, ki ga navaja Post, je navedeno, da bi lahko novi ukrep, ki ga mora odobriti kongres, v desetih letih prinesel do 360 milijard dolarjev novih prihodkov.

Načrt, ki je že dolga leta cilj ameriške politične levice, bi lahko bistveno spremenil davke, ki jih plačujejo ameriški milijarderji. Po izračunih ekonomista z univerze Berkeley Gabriela Zucmana, bi moral na primer izvršni direktor Tesle Elon Musk plačati dodatnih 50 milijard dolarjev davkov, ustanovitelj Amazona Jeff Bezos pa dodatnih 35 milijard dolarjev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!