Veleposlanica v Londonu za N1: Vest o smrti kraljice je globoko pretresla vse

Svet 09. Sep 202218:14 1 komentar

V Londonu smo se pogovarjali z veleposlanico Slovenije Simono Leskovar. Spregovorila je o čustvih, ki jih te dni doživljajo prebivalci Združenega kraljestva, o pokojni kraljici in dneh, ki sledijo kraljičini smrti.

“Novica včerajšnjega večera je globoko pretresla ne le Britance, ampak vse nas, ki živimo v tej državi, pa tudi cel svet,” je za N1 v Londonu komentirala slovenska veleposlanica Simona Leskovar.

Leskovar se je v četrtek zvečer skupaj s sodelavci z veleposlaništva po objavi vesti o kraljičini smrti odpravila pred Buckinghamsko palačo. “Lahko vam rečem, da je bil to žalosten trenutek, ampak tudi trenutek nekakšnega ponosa, kajti kraljica Elizabeta II. je bila vendarle obraz Združenega kraljestva, bila je ikona, ki so jo vsi poznali,” je povedala Leskovar in dodala, da se bo v prihodnjih dneh kraljici poklonila cela država, cel svet.

Medtem ko bodo priprave na zadnje slovo od kraljice – pogreb, ki bo deseti dan po njeni smrti – potekale po vnaprej pripravljenem načrtu, je veleposlanica poudarila, da so Britanci žalostni. Nenazadnje je kraljica po njenih besedah predstavljala vezni člen v družbi.

“Predstavljala je tudi obraz služenja ljudem. Od prvega dne, ko je pri 25 letih nepričakovano postala kraljica po smrti očeta, pa vse do zadnjega dne je služila državi in ljudstvu,” je med drugim še dejala slovenska veleposlanica.

Leskovar je v pogovoru za N1 spregovorila tudi o prihodnosti, ki čaka Združeno kraljestvo v obdobju novega kralja Karla III.

Več v zgornjem videu!

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje