Velika Britanija: gorivo bo dostavljala vojska

Svet 29. Sep 202112:10 > 14:29 0 komentarjev
gorivo, BP
Profimedia

Britanski minister za podjetništvo in industrijo Kwasi Kwarteng je sporočil, da bo vojska v naslednjih dneh začela pomagati pri dostavi goriva. Zanikal je obstoj krize z dobavo goriv v Veliki Britaniji in dejal, da se razmere "umirjajo". Brez goriva je bilo v torek 37 odstotkov bencinskih črpalk. Pomanjkanje voznikov tovornih vozil ni omejeno zgolj na dostavo goriv, ampak povzroča težave tudi prehranskemu in gradbenemu sektorju.

Britanski minister za podjetništvo in industrijo Kwasi Kwarteng je sporočil, da bo vojska v naslednjih dneh začela pomagati pri dostavi goriva. Pri tem je priznal, da je bilo zadnjih nekaj dni “napornih”, je poročal BBC. Zanikal je, da je kriza z dobavo goriva Veliki Britaniji, in dejal, da se razmere “umirjajo”.

Premier Boris Johnson je ocenil, da se kriza pri pomanjkanju goriva umirja in da se razmere na bencinskih črpalkah izboljšujejo. Iz tamkajšnjega združenja prodajalcev pogonskih goriv PRA so medtem sporočili, da je bilo v torek “zgolj” 37 odstotkov njihovih bencinskih črpalk brez goriva, poroča britanski BBC. V nedeljo je bilo takih 5.500 od 8.000 servisov, kolikor naj bi jih bilo po vsej Veliki Britaniji.

“Zdaj lahko vidimo, da se razmere izboljšujejo, iz industrije pa je mogoče slišati, da se dobava na servise vrača na običajen način,” je dejal Johnson. Britanski premier je ob tem pozval državljane, naj svoje dneve nadaljujejo kot običajno in tudi vozila polnijo kot po navadi, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Od nedelje dolge vrste

Na bencinskih servisih na Otoku se zadnje dni vijejo dolge vrste. Potrošnike namreč skrbi, da bi lahko črpalke zaradi pomanjkanja voznikov cistern kmalu ostale prazne.

Kot poroča BBC, je britansko ministrstvo za obrambo zagotovilo, da je v visoki pripravljenosti 150 usposobljenih voznikov, še 150 pa je pripravljenih, da jim pomagajo.

Številni vladni ukrepi za izboljšanje

Med vladnimi ukrepi so začasna ukinitev konkurenčnih pravil v sektorju, izdaja dodatnih 5.000 trimesečnih vizumov za voznike tovornjakov, pospešitev izobraževanja za voznike tovornih vozil in poskus, da na ceste znova privabijo voznike, ki imajo vse potrebne licence, a trenutno poklica ne opravljajo.

Zaradi brexita so mnogi tuji vozniki morali zapustiti Otok, kar je prizadelo različne sektorje, od prehranskega do gradbenega. Številni vozniki v Veliki Britaniji so namreč prihajali iz vzhodne Evrope in jim nova migrantska politika ni šla na roko. Številni pa so se v domače države vrnili tudi zaradi zdravstvene krize, ki jo je povzročil covid-19.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!