Vladimir Putin pohvalil turškega kolega Recepa Tayyipa Erdogana

Svet 27. Apr 202319:57 1 komentar
Putin in Erdogan
PROFIMEDIA

Predsednik Rusije Vladimir Putin je malo pred predsedniškimi in parlamentarnimi volitvami v Turčiji pohvalil turškega kolega Recepa Tayyipa Erdogana. Pohvalil je Erdoganovo vlogo pri projektu izgradnje jedrske elektrarne v kraju Akkuyu in utrjevanju dvostranskih odnosov.

Ruski predsednik Vladimir Putin je pred bližajočimi se volitvami v Turčiji izrekel pohvale na račun turškega kolega Recepa Tayyipa Erdogana. Pohvale je izrekel v video klepetu, v katerem se je ob ugibanjih o svojem zdravju danes pojavil Erdogan.

Predsednika sta se danes udeležila spletne slovesnosti ob dostavi goriva v jedrsko elektrarno v kraju Akkuyu v južni Turčiji, ki jo je zgradila Rusija. Putin je pozdravil odprtje elektrarne in jo označil za vodilni projekt, ki bo utrdil dvostranske vezi. Pri tem je imel pohvalne besede za turškega predsednika Erdogana pri projektu, poročajo tuje tiskovne agencije.

“To je še en prepričljiv primer tega, kar počnete za svojo državo, gospodarsko rast in turške državljane,” je slab mesec pred predsedniškimi volitvami v Turčiji dejal Putin. “Želim povedati naravnost: znate si postaviti ambiciozne cilje in se samozavestno premikate proti njihovi uresničitvi,” je še dejal v nagovoru Erdoganu.

Putin je pohvalil turškega kolega, ki da “osebno posveča veliko pozornosti širitvi rusko-turških odnosov”. Ob tem je dodal, da podpirajo to “naklonjenost” in so prepričani, da sta “tesno sodelovanje in partnerstvo med Rusijo in Turčijo v obojestransko korist”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Erdogan pa je dejal, da bodo do leta 2028 postopoma zagnali vse reaktorje jedrske elektrarne, njegove besede povzema nemška tiskovna agencija dpa, ki pri tem dodaja, da je bil turški predsednik videti nekoliko bled.

To je bil njegov prvi nastop v javnosti, potem ko je moral v torek zvečer prekiniti televizijski intervju, po uradnih navedbah zaradi trebušne viroze. Tudi današnjega odprtja prve jedrske elektrarne, ki jo je zgradilo rusko podjetje Rosatom, bi se moral udeležiti v živo. V Erdoganovem uradu so sicer zavrnili navedbe, ki so se v sredo razširile po družbenih omrežjih, da je 69-letni predsednik doživel srčni napad.

Za zdaj po poročanju dpa ni jasno, kdaj bo lahko nadaljeval volilno kampanjo za volitve, ki bodo v državi potekale 14. maja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje