Von der Leyen: EU ne bo nikoli sprejela dveh držav na Cipru

Svet 08. Jul 202120:41 0 komentarjev
Ursula von der Leyen in Nicos Anastasiades
Katia Christodoulou/ REUTERS

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je ob obisku Nikozije zagotovila, da Evropska unija ne bo nikoli sprejela rešitve dveh držav za Ciper, ki jo sicer kot pogoj za obnovitev mirovnih pogovorov postavlja Turčija.

“Želim ponoviti, da ne bomo nikoli sprejeli rešitve dveh držav, glede tega smo trdno prepričani in zelo enotni. Ciper lahko to pričakuje,” je povedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ob obisku otoka. “Najbolj cenjen del je enotnost v EU in vedenje, da vseh preostalih 26 držav članic na evropski ravni stoji ob tvoji strani,” je dodala.

Ciper je od leta 1974, ko je Turčija zasedla severno tretjino otok, razdeljen na južni, večinsko grški, in severni, večinsko turški del. Severni Ciper je razglasil neodvisnost leta 1983, a ga priznava le Turčija. Ciper se je leta 2004 pridružil Evropski uniji. Kljub več poskusom mirovna pogajanja o združitvi otoka niso prinesla uspeha. Pogajanja pod okriljem ZN so skušali znova obuditi spomladi, vendar jim ni uspelo.

Ciper ostaja tudi ena od spornih točk med Evropsko unijo in Ankaro. Predsednica Evropske komisije je danes zagotovila podporo tudi v sporu s Turčijo. “Našim sosedom (Turčiji) želim sporočili, da ko govorijo z eno od naših članic, na primer s Ciprom, v kakršnemkoli tonu, govorijo s celo EU,” je povedala. To je poudarila tudi v telefonskem pogovoru s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, je dodala.

Von der Leynova je obiskala Nikozijo v okviru odobritve ciprskega načrta za okrevanje po pandemiji covida-19, v okviru katerega si je Ciper zagotovil 1,2 milijarde evrov sredstev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!