Vprašanje slovenskega novinarja zmotilo Vučića, odgovorila je tudi Pirc Musar

Slovenija 15. Jun 202313:52 14 komentarjev
Nataša Pirc Musar in Aleksandar Vučić
N1

Srbskega predsednika Aleksandra Vučića je zmotilo vprašanje slovenskega novinarja na novinarski konferenci o protestih v Srbiji in dogajanju v tamkajšnjem parlamentu. Po daljšem odgovoru Vučića je sledila še replika slovenske predsednice Nataše Pirc Musar, nato pa še en odgovor Vučića.

Slovenska predsednica Nataša Pirc Musar se je sestala s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, na srečanju sta govorila o dvostranskih odnosih, odnosih med EU in Srbijo ter razmerah na Zahodnem Balkanu.

Po srečanju je sledila novinarska konferenca, na kateri je Vučić prejel vprašanje novinarja RTV Boštjana Anžina o množičnih protestih v Srbiji pod geslom Srbija proti nasilju, ki so sledili po dveh strelskih pohodih v začetku maja in na katerih ga udeleženci pozivajo k odstopu.

Vprašanje je očitno nekoliko razburilo oziroma ujezilo Vučića. “Najlepša hvala za vaša vprašanja, saj se skozi dele njih pokaže, kako in zakaj Evropska unija pri nas ni tako zelo priljubljena, kot bi si želeli. Včasih se zaradi vaše dobronamernosti ljudje počutijo ponižane, ker se mešate v stvari, za katere si v primeru vprašanja o svoji državi ne bi želeli, da bi se mešali,” je v ciničnem tonu svoj odgovor začel Vučić.

“Ne bomo pretepali protestnikov, kot to počnete v EU”

Vučić se je v odgovarjanju vmes še enkrat zahvalil za takšno vprašanje in podobno kot na začetku dejal, da to znova kaže na odnos do Srbije in da mu je všeč slovensko zanimanje za notranje dogajanje v Srbiji.

“Mi tega ne počnemo tako. Menimo, da so takšna vprašanja zanimiva za državo in njene prebivalce, ne pa da to počnete v drugi državi. Vse, kar sebi oprostite, drugim ne, in vse, kar sebi dovolite, drugim ne. Ne želim kritizirati svojih političnih nasprotnikov v medijih. To je razlika med drugimi in nami,” je v odgovoru na vprašanje o množičnih protestih, kjer se je zbralo tudi po več kot 50.000 ljudi, dejal Vučić.

Dodal je, da protesti proti njemu trajajo že deset let in da gre tudi tokrat za “protest kot protest”.

“V nasprotju z vašo ustaljeno prakso, ko pretepate protestnike od Pariza do Berlina, mi tega ne bomo storili. Tega se bomo izogibali do zadnjega trenutka,” je dejal neposredno slovenskemu novinarju.

Na protestih, tudi tistih, ki so se dogajali pred leti, niso pretepali protestnikov, kot se to dogaja po Evropi, je dodal.

“Na teh evropskih reformah bomo morali še delati, očitno smo daleč od vaših standardov v EU, ko gre za pretepanje protestnikov, in glede tega upam, da ne bomo napredovali s hitrostjo, ki se od nas pričakuje,” je nadaljeval Vučić.

Sledil odziv Pirc Musar

Po več kot petminutnem monologu srbskega predsednika je sledilo novo vprašanje srbskih novinarjev, vendar se je v odgovoru nanj Pirc Musar vrnila k prejšnji temi in opozorila, da se mora odzvati.

Dejala je, da so demonstracije v vsaki državi legitimno in demokratično dejanje ter da zanimanje novinarjev za proteste in dogodke v Srbiji ter poročanje o njih predstavlja svobodo izražanja.

“Da mediji poročajo o demonstracijah, je svoboda izražanja, in upam, da z vprašanjem novinarju niste preveč zamerili. Demokracija je tudi svoboda medijev in tudi na tem morate delati,” je dejala slovenska predsednica in dodala, da protesti potekajo tako v Sloveniji kot v Bruslju pred evropskimi institucijami.

Sledilo je še eno nadaljevanje Vučića, ki je ponovil, da je hvaležen “vašemu novinarju, da je postavil takšno vprašanje”.

“Pri nas je seveda svoboda medijev taka, da bi moral vsak dan odgovoriti, ali sem Hitler ali Mussolini. Te stopnje svobode vam ne želim,” je sklenil Vučić.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje