Vučić v odzivu na afero z lažnimi profili: “Ja, tudi jaz sem SNS bot”

Svet 11. Jul 202320:30 0 komentarjev
Aleksandar Vučić
Srbski predsednik Aleksandar Vučić. (Foto: PROFIMEDIA)

Po razkritju seznama čez 14.000 domnevno lažnih profilov Srbske napredne stranke (SNS) so se s svojimi zgodbami in razkritji o delovanju skupine začele oglašati osebe, ki so se znašle na seznamu. Na drugi strani pa je stranka SNS z namenom relativizacije afere sprožila protikampanjo, v katero se je vključil tudi srbski predsednik in do nedavnega predsednik SNS Aleksandar Vučić.

Srbijo v teh dneh pretresa afera s seznamom 14.000 domnevnih lažnih (bot) računov Srbske napredne stranke (SNS), ki je bil objavljen skupaj z imeni in priimki ljudi, ki za njimi stojijo.

Kot je bilo razkrito, so lažne račune na družbenih omrežjih upravljali številni zaposleni v javnem sektorju. V zameno za zaposlitev v državnem podjetju so privolili v žaljenje ne samo političnih nasprotnikov stranke SNS, ampak tudi njihovih koalicijskih partnerjev, članov Socialistične stranke Srbije (SPS).

Vučić: “Ja, tudi jaz sem SNS bot”

Kmalu po razkritju seznama so se v javnosti začeli s podrobnostmi delovanja skupine oglašati številni posamezniki, ki so se znašli na seznamu.

Na drugi strani pa je poslanec stranke SNS Nebojša Bakarec kot protiutež napadom in relativizaciji afere sprožil t. i. protikampanjo, ki teče pod sloganom: “Ja, jaz sem SNS bot.” Ob tem je komentiral, da je ponosen, da je opozicija verjetno tudi njega uvrstila med bote.

Bakarcu se je zdaj pridružil tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić, ki je na svojem profilu na Instagramu zapisal: “Ja, tudi jaz sem SNS bot.” Zapisu je dodal fotografijo, na kateri so mladi, ki jedo sendviče, hamburgerje in ocvrt krompirček, pa tudi pripis: “Najbolj na svetu ljubim Srbijo in Srbsko napredno stranko.”

Vse več razkritij članov skupine

Kot smo poročali, je o delovanju skupine za srbski N1 te dni spregovorila tudi Jovana Brajović, ki je bila osem let del organizirane spletne ekipe za nadlegovanje političnih nasprotnikov SNS.

Brajović je v intervjuju med drugim razkrila, da se je kot mati samohranilka, ki ni imela nič, pred osmimi leti včlanila v SNS in postala del skupine. Takrat je bila na minimalni plači, ob tem pa so jo izsiljevali, naj dela ali pa bo ostala brez službe v državnem podjetju.

Kot je med drugim dejala, so začeli politične nasprotnike pod lažnimi profili napadati na Twitterju. Čeprav so bili napadi sprva usmerjeni le zoper politične akterje, so sčasoma začeli žaliti tudi njihove družine. Kot je povedala Brajović, so dobili naloge, ki so jih morali izvesti, da ne bi izgubili svojih rednih zaposlitev v javnem sektorju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!