Novoletni kaos na letališču v Manili, ujetih več deset tisoč ljudi

Svet 02. Jan 202308:46 0 komentarjev
letališče v manili
Profimedia

Na letališču v glavnem mestu Filipinov je na prvi dan novega leta izbruhnil kaos, potem ko je izpad elektrike prizemljil številna letala. Doslej je bilo odpovedanih ali zamujenih že več kot 300 letov, na letališču pa je ostalo ujetih več deset tisoč ljudi.

Mednarodno letališče Ninoy Aquino v Manili, ki je glavna vstopna točka za obiskovalce Filipinov, je na prvi dan novega leta ostalo brez oskrbe z električno energijo. Padli so radarski sistemi, radijske zveze in internet.

Kot so sporočile tamkajšnje oblasti, je bilo doslej več kot 360 poletov odpovedanih, preusmerjenih ali pa so imeli zamudo, prizadetih pa je bilo približno 65 tisoč potnikov.

Normalno delovanje letališča tudi danes še ni vzpostavljeno. Po navedbah vodstva, ki jih povzema Reuters, bo potrebnih vsaj 72 ur, da se stanje normalizira.

Tamkajšnji minister za promet Jaime Bautista se je v nedeljo opravičil za nevšečnosti in pojasnil, da ima letališče sicer rezervno napajanje, vendar pa slednjemu ni uspelo zagotoviti dovolj električne energije za nemoteno delovanje sistemov.

letališče v manili
Profimedia

Številni se ob tem sprašujejo, kaj je bil vzrok za tako obsežen izpad elektrike. Filipinska senatorka Grace Poe je tvitnila, da bodo sprožili uradno preiskavo, s katero bodo ugotavljali odgovornost in zagotovili, da se kaj podobnega ne ponovi.

Fotografije in posnetki prikazujejo dolge vrste in veliko gnečo na omenjenem letališču. Božično-novoletni prazniki so namreč čas, ko številni turisti obiščejo to otoško državo, zdomci pa se vračajo domov, da bi praznični čas preživeli z družinami.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!