Zaradi izraelske zastave napetosti med Avstrijo in Turčijo

Svet 18. Maj 202117:44 > 17:51 0 komentarjev
Izraelska zastava
Lisi Niesner/Reuters

Avstrijsko zunanje ministrstvo je danes na pogovor poklicalo turškega veleposlanika, potem ko je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan v ponedeljek ostro kritiziral Avstrijo zaradi njene odločitve, da v znak solidarnosti z Izraelom v konfliktu s palestinskim gibanjem Hamas na pročelje vladnih poslopij izobesi izraelsko zastavo.

Avstrijska vlada je izraelsko zastavo na poslopjih vlade in zunanjega ministrstva izobesila v petek. Kancler Sebastian Kurz je ob tem ostro obsodil napade proti Izraelu z območja Gaze. Zastavo sta izobesila tudi slovenska vlada in češki predsednik Miloš Zeman.

Avstrijska poteza je bila deležna ostre kritike s strani turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, ki je v ponedeljek dejal, da zaradi tega obsoja Avstrijo. “Zdi se, da avstrijska država poskuša s tem doseči, da bi muslimani plačali ceno za njeno vlogo v holokavstu,” je dejal.

Avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg je ostro zavrnil njegove besede in dodal, da se na tak način bližnjevzhodni konflikt ne bo rešil. Ministrstvo je na pogovor poklicalo turškega veleposlanika, da bi mu jasno posredovali stališče avstrijske vlade, je dodal.

Ob tem je branil politiko Avstrije in poudaril, da je Hamas teroristična organizacija. “S tovrstnim napadom na vlade, kot je avstrijska, ki spričo terorja stojijo ob strani Izraelu, turški politiki znova dokazujejo svoje grozljivo razumevanje prava. Namesto, da priliva olja na ogenj, je Turčija pozvana, naj prispeva k zmanjšanju napetosti,” je dodal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!