Zaradi škandala bodo na Hrvaškem ponovili natečaj izbire evrskega kovanca

Svet 08. Feb 202214:35 > 15:14 0 komentarjev
Hrvaška evrski kovanci
YouTube/Hrvaška vlada

Komisija za denar hrvaške centralne banke (HNB) je danes sporočila, da bo razpisala nov natečaj za izbiro motiva na hrvaških evrskih kovancih.

Potem ko so se zoper Stjepana Pranjkovića, avtorja prvotne podobe hrvaškega evrskega kovanca, na katerem je upodobljena kuna, zvrstili očitki, da je podobo živali prekopiral s fotografije škotskega fotografa Iaina H. Leacha, je ta svoj predlog umaknil. Komisija za denar hrvaške centralne banke (HBN) pa je danes sporočila, da bodo natečaj za izbiro motiva evrskega kovanca ponovili. Viceguvernerka HNB Ivana Jakir-Bajo je na novinarski konferenci izrazila obžalovanje in dodala, da škandal meče slabo luč na celoten postopek. Zagotovila je, da bodo novi motivi izbrani pravočasno.

Pranjkovićeva zasnova evrskega kovanca z motivom kune je bila izbrana na nacionalnem natečaju, za svojo zasnovo pa je avtor prejel več kot 9.300 evrov. Motive za hrvaške evrske kovance, ki sta jih izbrali strokovna komisija za likovne rešitve in HNB, je v petek predstavil hrvaški predsednik vlade Andrej Plenković, kmalu zatem pa je Pranjkovićeva oblikovna rešitev povzročila svojevrsten škandal.

Pred tem so nezadovoljstvo s kovanci izrazili tudi Srbi. Tamkajšnji tabloidni mediji so namreč ostro kritizirali odločitev, da na kovancih za 50, 20 in 10 centov upodobijo izumitelja Nikolo Teslo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!