Zaradi vse pogostejših napadov ZDA s sankcijami nad podpornike hutijevcev

Svet 28. Dec 202320:55 0 komentarjev
Ameriška mornarica (Foto: PROFIMEDIA)

ZDA so danes uvedle sankcije proti omrežjem menjalnic denarja, ki podpirajo hutijevce iz Jemna, sta sporočili ministrstvo za finance ZDA in State Department. Uporniški hutijevci, ki uživajo podporo Irana in nadzirajo večji del ozemlja Jemna, so v zadnjem obdobju v znak podpore Palestincem izvedli več napadov na ladje v Rdečem morju.

ZDA so sankcije uvedle proti trem menjalnicam v Jemnu in Turčiji ter proti vodji finančnega posredništva v Sani v Jemnu. Finančno ministrstvo ZDA trdi, da so osebe in organizacije pod sankcijami prenesle več milijonov dolarjev hutijevcem od iranskega finančnega posrednika Saida al Džamala, ki je že na listi sankcioniranih oseb.

Sankcije predvidevajo blokado premoženja v ZDA in prepoved poslovanja z ameriškimi fizičnimi in pravnimi osebami.

ZDA so že v začetku decembra uvedle sankcije proti 13 fizičnim in pravnim osebam, ki naj bi zagotavljale milijone dolarjev hutijevcem od prodaje iranske nafte, poroča ameriška televizija ABC. Namestnik finančne ministrice ZDA za boj proti terorizmu in finančno obveščanje Brian Nelson je ob najavi sankcij sporočil, da to poudarja odločenost ZDA za omejitev nezakonitih finančnih tokov do hutijevcev, ki še naprej izvajajo napade v mednarodnih vodah.

Hutijevci so že prej občasno napadali ladje v Rdečem morju, napadi pa so se okrepili od začetka izraelske ofenzive na Gazo po napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra, poroča ABC.

Transport Ladja
Polovica flote tovornih ladij se zaradi napadov hutijevcev ogiba Sueškemu prekopu (Foto: PROFIMEDIA)

Bela hiša je pred kratkim naznanila, da sestavlja mednarodno koalicijo držav za zoperstavljanje napadom na ladje v mednarodnih vodah po tem, ko se je nekaj večjih podjetjih odmevno odpovedalo plovbi po Rdečem morju zaradi nevarnosti napadov.

Po podatkih Mednarodne pomorske zbornice (ICS) je Rdeče morje “morska avtocesta”, ki povezuje Sredozemlje z Indijskim oceanom in s tem Evropo z Azijo, saj po njem poteka 12 odstotkov svetovne trgovine. Skozi Sueški prekop, ki povezuje Sredozemlje in Rdeče morje, pa vsako leto pluje približno 20.000 ladij.

Več o tem, kdo so jemenski uporniki, ki jih podpira Iran ter vse pogosteje napadajo tuje ladje v Rdečem morju, lahko preberete v prispevku Kdo so hutijevci in zakaj napadajo ladje v Rdečem morju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!