ZDA: policijska krogla ubila najstnico v kabini za pomerjanje oblek

Svet 29. Dec 202108:34 > 10:24 0 komentarjev
Smrt najstnice LA
Zajem zaslona/REUTERS

Posredovanje policije v trgovini z oblačili v Los Angelesu se je za 14-letnico, ki se je z mamo skrila v kabino za pomerjanje, končalo tragično. Dogodek je spet sprožil vprašanja o pretirani rabi nasilja v policijskih vrstah.

Nakupovanje božične obleke se je prejšnji četrtek za 14-letno Valentino Orellano Peralta, sicer državljanko Čila, končalo tragično. Med posredovanjem proti nasilnežu, ki je v trgovini v Los Angelesu več ljudi napadel s kolesarsko ključavnico, je namreč ena od policijskih krogel, ki so napadalca ubile, prebila steno kabine za pomerjanje, v kateri se je dekle skrivalo skupaj z mamo, in jo zadelo v prsi. Umrla je na kraju dogodka, v materinih rokah.

Dekle je v ZDA živelo pol leta, hodila je v šolo, njena mati pa je urejala dokumentacijo, ki bi jima omogočila, da v ZDA ostaneta za stalno. Njeni starši so na včerajšnji novinarski konferenci pred sedežem policije v Los Angelesu zahtevali pravico za svojo hčer, češ da so ji vzeli “ameriške sanje”.

Pretirana uporaba sile?

Jasno je sicer, da je šlo za nesrečo, pri čemer pa strokovnjak CNN za policijska posredovanja opozarja na vprašljivo odločitev policistov za uporabo puške velikega kalibra, ki je sposobna prebiti telo, v polni trgovini.

Ubiti napadalec pri sebi ni imel strelnega orožja, prav tako se glede na posnetke kamer, ki so jih nosili policisti, v trenutku streljanja ni vedel napadalno.

Načelnik policije v Los Angelesu Michael Moore je v izjavi za javnost izrazil globoko obžalovanje in sožalje staršem zaradi tragičnega dogodka, ob tem pa obljubil “temeljito, popolno in neodvisno preiskavo”. Ločeno se bo s primerom ukvarjalo tudi tožilstvo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!