Von der Leyen ob srečanju z Zelenskim: Lahko računate na nas

Svet 09. Feb 202308:16 > 17:41 29 komentarjev
Volofimir Zelenski, Ursula von der Leyen in Charles Michel na vrhu v Bruslju
REUTERS/Yves Herman

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v Bruslju nagovoril voditelje držav članic in evropske poslance. Zahvalil se je za podporo Ukrajini v njenem boju proti ruski agresiji in poudaril, da Ukrajina brani "evropski način življenja". Predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen je zagotovila, da "lahko Ukrajina računa na nas", predsednica parlamenta Roberta Metsola pa je pozvala k nadaljnji podpori Ukrajini s težkim orožjem in letali.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je v nagovoru voditeljem držav članic EU zahvalil za dobave orožja. Pri tem je poudaril, da je treba biti hitrejši od Rusije. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen sta Zelenskemu zagotovila nadaljnjo podporo, tudi na vojaškem področju.

Voditeljem se je Zelenski zahvalil za to, da razumejo, kako močno Ukrajina potrebuje artilerijo, rakete dolgega dosega, sodobne tanke in bojna letala. “Okrepiti moramo dinamiko našega vojaškega sodelovanja, hitrejši moramo biti od agresorja, ki skuša mobilizirati svoj potencial,” je povedal.

Na novinarski konferenci po plenarnem zasedanju z vsemi voditelji je povedal, da je na sredinih pogovorih z britanskim premierjem Rishijem Sunakom v Londonu ter francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom in nemškim kanclerjem Olafom Scholzem v Parizu dobil “pozitiven vtis” glede nadaljnje pomoči.

Preberite še: Golob o pomoči Ukrajini: Slovenija lahko počaka, na vrsti so velike članice EU

Ukrajinski predsednik o tem danes razpravlja z voditelji EU, med katerimi je tudi slovenski premier Robert Golob. Sestajajo se v manjših skupinah. “V domovino se ne morem vrniti brez rezultatov,” je povedal glede pogovorov o dobavah orožja v evropskih prestolnicah. “Vse je odvisno od partnerjev in od mene. Zame je zelo pomembno, da vsaka pogajanja pripeljejo do rezultatov, to je pragmatično,” je poudaril.

Premierjem in predsednikom držav članic EU se je že na plenarnem zasedanju zahvalil tudi za podporo na drugih področjih. “Moram se vam osebno zahvaliti za neomajno podporo naši državi in našim prizadevanjem, da bi živeli v enotni in svobodni Evropi,” je dejal.

Dodal je, da je hvaležen tudi za sankcije, ki jih je EU sprejela proti Rusiji zaradi njene agresije na Ukrajino. “Vendar pa moramo biti pri tem bolj proaktivni,” je dejal. Izpostavil je, da sankcije še ne vključujejo ruske jedrske energije, proizvodnje dronov in informacijsko-tehnološkega sektorja.

Ukrajinski predsednik je poudaril, da je treba zagotoviti pravico ter ustanoviti sodišče za zločine v Ukrajini. Članice je pozval k podpori njegovemu načrtu za pravičen mir. “Prihodnji tedni in meseci bodo verjetno odločilni,” je po plenarnem zasedanju voditeljev EU in Zelenskega povedal predsednik Evropskega sveta. Zato je treba mobilizirati največjo možno podporo Ukrajini, je poudaril.

Volodimir Zelenski
Alain Rolland/REUTERS

Podporo je treba Ukrajini zagotavljati na vojaškem področju, med drugim z artilerijo, raketami, vozili in obrambnimi sistemi. Ukrajini je treba po Michelovem mnenju podporo nuditi tudi pri zavzemanju za zagotavljanje mednarodnega prava. Tretje področje pa je podpora na ukrajinski poti v EU.

Da so slišali poziv Zelenskega o nujnosti takojšnje pomoči, pa je dejala predsednica Evropske komisije von der Leyen. “Danes smo ena družina, družinski člani pa si pomagajo med sabo. Lahko računate na nas,” je poudarila. Tako kot Michel je Ukrajini zagotovila podporo na njeni poti v EU.

Napovedala je, da bo v prihodnjih dneh predstavila deseti sveženj sankcij proti Rusiji, ki bo vključeval ukrepe proti “številnim vojaškim in političnim voditeljem”, na seznam sankcioniranih pa bodo dodali tudi tiste, ki širijo rusko propagando. Poleg tega bo nov paket sankcij vključeval dodatne prepovedi izvoza v skupni vrednosti več kot deset milijard evrov, je povedala.

“Ukrajina brani evropski način življenja”

Ukrajinski predsednik je dopoldne nagovoril tudi poslance Evropskega parlamenta in se jim zahvalil za podporo Ukrajini, med drugim za dobave orožja in streliva, goriva in energije ter številne druge stvari, ki “jih potrebujemo v tej brutalni vojni”.

“Hvala vsem v Evropi za podporo Ukrajini v tej zgodovinski bitki,” je dejal Zelenski na posebnem zasedanju Evropskega parlamenta, ki se ga je prvič od začetka ruske agresije na Ukrajino osebno udeležil. Evropski parlament je sicer prek video povezave nagovoril že v začetku marca lani, le nekaj dni po začetku ruske agresije nad Ukrajino, ko je EU pozval k podpori njegovi državi in na njeni poti do članstva v povezavi.

Evropskemu parlamentu se je ukrajinski predsednik danes zahvalil za obsodbo vojne v Ukrajini kmalu po začetku invazije in da se je zavzemal za to, da njegova država postane kandidatka za članstvo v EU.

Kot je dejal, se njegova država pri obrambi pred rusko agresijo bori za evropske vrednote in evropski način življenja. “To je naša Evropa … to je naš način življenja. In za Ukrajino je to pot domov,” je dejal Zelenski.

Predsednica parlamenta Roberta Metsola je poudarila, da je treba Ukrajino podpreti tudi vojaško. “Sedaj morajo države hitro kot naslednji korak razmisliti o zagotavljanju sistemov velikega dosega in letal, ki jih potrebujete za zaščito svobode,” je dejala Metsola.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje