Dečka, ki je preživel žičniško nesrečo, morajo sorodniki vrniti v Italijo

Svet 29. Nov 202118:19
Italija: žičniška nesreča
REUTERS/Flavio Lo Scalzo

Šestletnega dečka, ki je spomladi edini preživel nesrečo z žičnico ob italijanskem jezeru Maggiore, morajo sorodniki do 12. decembra vrniti v Italijo, je odločilo izraelsko vrhovno sodišče. Pri tem je zavrnilo prošnjo dečkovega dedka, ki je otroka odpeljal v Izrael in ga želel tam obdržati.

Deček Eitan Biran je v majski nesreči žičnice, ki je zahtevala 14 žrtev, izgubil oba starša, mlajšega brata in dva stara starša. Po nesreči je živel pri teti po očetovi strani v italijanski Pavii. Sredi septembra pa ga je v nasprotju s sklepom sodišča na skrivaj z zasebnim letalom v Izrael odpeljal dedek po materini strani.

Vrhovno sodišče je danes ugotovilo, da je dedek otroka ugrabil in ga želel obdržati v Izraelu. Sodišče je razsodilo, da je treba otroka vrniti v varstvo njegovi teti v Italijo, in sicer v skladu s haaško konvencijo o ugrabitvah otrok, ki sta jo podpisala tako Izrael kot Italija.

Odvetnik dečkove tete je po poročanju izraelske televizije povedal, da so se na sodbo odzvali z olajšanjem. “To je konec nesrečnega poglavja, ki je bilo škodljivo in odveč, zlasti za malega Eitana,” je dejal.

Na drugi strani pa so odvetniki dečkovega dedka sporočili, da se je država Izrael s sodbo “odpovedala judovskemu otroku in nemočnemu izraelskemu državljanu”, ter napovedali, da se bo še naprej z zakonitimi sredstvi boril, da se otrok lahko vrne v Izrael.

Teta 6-letnega dečka Aya Biran (Vir: REUTERS/Ronen Zvulun)
Dedek dečka: žičniška nesreča Dedek dečka: žičniška nesreča
Dedek šestletnega dečka (Vir: REUTERS/Ronen Zvulun)

Eitan se je po poročanju medijev rodil v Izraelu, a se je s starši kmalu po rojstvu preselil v Italijo. Njegova teta je v sodnem postopku povedala, da je Pavia v Lombardiji dečkov dom. Septembra naj bi začel šolanje v Italiji.

Družina dečkove matere, ki živi v Izraelu, je trdila, da sta starša načrtovala, da se vrne v Izrael ter da bi moral Eitan odraščati v Izraelu.

Po poročanju medijev je sicer državni tožilec v Pavii izdal dve mednarodni tiralici za aretacijo dečkovega dedka in domnevnega sostorilca. Poleg tega je bila zahtevana izročitev obeh moških. Državno tožilstvo v severnoitalijanskem mestu moška obtožuje, da sta strateško načrtovala, da bi dečka odpeljala v Izrael. Po poročanju medijev so sostorilca v četrtek aretirali na Cipru, a naj bi ga danes izpustili do zaslišanja, ki bo 2. decembra.