Po zmagi v Šiški s ‘Pune vrei špilom’ še na Štuk!

Oglas 22. Nov 202213:51
koncert
Luka Hernet

Po zmagovitem koncertu v skoraj razprodanem ljubljanskem Kinu Šiška avtohtoni skejt pankerji Alo!Stari pripravljajo koncert še na domačem terenu: 'Pune vrei špil' v Mariboru bo v petek, 25.11., na Štuku. Bandu, ki je skejt punk vrnil v prve vrste slovenske glasbene scene in svojo bit našel v mariborščini, svojem 'maternem' jeziku, se bodo na Štukovem odru pridružili tudi njihovi frendi: na mariborski pripovedovalec zgodb, raper Emkej, ska-funk-punk trobilci Smetnaki, band Šourocka 2022, špil pa dobo odprli domačini, pristni punk rock boy band Last Dropout.

Tine Matjašič, Matic Mlakar, Jernej Metež, Matej Kosmačin in Tomaž Medvar, pubeci iz Maribora, so svoje prve resne življenjske izkušnje pridobivali v devetdesetih. V zlatih časih generacije, ki je odraščala s skejti v rokah. V časih, ko so se CD-ji in kasete še presnemavali, ko je bila moderna tehnologija še v plenicah. Takrat najstniki, ki o življenju še niso vedeli veliko, so se dobivali na dvoriščih, ulicah ali pa pri UŠC-ju. V Mariboru. Vsak s svojim skejtom. V tistih časih je svojo popularnost in svoje mesto v svetovnem glasbenem mainstreamu dobivala tudi muzika z imenom skate punk. Naši pubeci na koncerte še niso smeli, so pa zato nabijali muziko doma. In kmalu je eno desko zamenjala druga, skejt je nadomestila kitara. Pubeci so špilali, trgali strune, matrali glasilke … in se naučili igrati, delati in živeti muziko. Ko so odraščali, so igrali v različnih bandih (Trash Candy, Happy ol’ McWeasel, Burning Legion) in prepotovali skoraj vso Evropo. In po dveh desetletjih ugotovili, da so bila devetdeseta res fajn. Samo špilat še niso znali, danes pa znajo. In na teh trdnih temeljih skupne zgodbe so nastali Alo!Stari, ki so se poimenovali kar po svojem pozdravu.

koncert
Luka Hernet

Previjmo čas naprej, v novo tisočletje. Piše se leto 2019. V letih in v letu, ko bi občinstvo pričakovalo od glasbenika nekakšen sodoben odrasel glasbeni izraz, je naše pubece  preplavil nov val adolescence.

Prva skladba, na katero so stavili Alo!Stari, je bila ‘Nea vem kam’. In ljudje so reagirali. Sledile so ‘Star’, ‘Alo, stari’, ‘Kaj naj zaj nareim’, ‘Vse bi dal’, vmes še priredba ‘Valovi’. Devetdeseta in skate punk, ki je takrat polnil alternativna prizorišča tudi pri nas, so Alo!Stari ponovno postavili v ospredje. Tudi Mariborščina, ki ima ključno mesto v besedilnem izrazu banda, je takoj vzbudila pozornost – seveda, ko pa so tako drugačni od vsega drugega. Kritični teksti, pridih nekih drugih, preteklih časov in pristnost, ki je pri Alo!Stari več kot očitna tako v njihovi muziki, na koncertih kot v njihovem spletnem nastopu, so lastnosti, ki so prepričale. Lani so Alo!Stari izdali prvenec ‘Pa kaj te s tao je’, letos pa še skladbi ‘Prie tako leto’ in najnovejši collab še z enim Mariborčanom, Emkejem, ‘Nea guši’.

Alo!Stari v svoji glasbi kažejo, kdo so, v kaj verjamejo in kaj si mislijo o svetu in času v katerem živimo. In Alo!Stari špilajo – špilajo za vse, ki so se izgubili. Za vse, ki bi morali biti odrasli, pa ne vedo, kako. In za vse, ki ne bodo nikoli odrasli. Pa tudi zase. Po zmagovitem ‘Pune vrei špilu’ v ljubljanskem Kinu Šiška bodo v petek, 25.11.2022, špilali še doma – na Štuku.

skupina
Veronicca Ditrih

Karte za ‘Pune vrei špil’ so na voljo na vseh Eventim-ovih prodajnih mestih: klik za Štuk.

Cena vstopnic: 15 eur

Alo!Stari: Pune vrei špil, 25.11.2022 @ ŠTUK, Maribor

+ frendi Last Dropout, Emkej, Smetnaki

Vstopnice: ŠTUK (Gosposvetska c. 83, Maribor) ter Eventim.si in prodajna mesta sistema Eventim

Spletna prodaja: https://www.eventim.si/si/vstopnice/koncert-alo-stari-maribor-klub-stuk-592691/event.html

*******************

Povežite se z Alo!Stari:

Facebook: https://www.facebook.com/alostarimb

Instagram: https://www.instagram.com/alostari/

YouTube: https://www.youtube.com/c/AloStari

Web: https://www.alostari.si/

Alo!Stari @ ŠTUK FB event: https://www.facebook.com/events/619932906501885/