Ekipa N1 v Grčiji: na Evbeji po več dneh videli sončno svetlobo

N1 video 11. Avg 202120:12 > 12. Avg 2021 09:23 0 komentarjev

Razmere na drugem največjem grškem otoku Evbeja, kjer že več dni divjajo gozdni požari, se počasi umirjajo. Kljub temu bo "vseh tisoč gasilcev dežuralo še nekaj dni in noči," je z otoka sporočil novinar N1 Srbija.

Potem ko so se požari nekaj dni hitro širili na severu drugega največjega grškega otoka Evbeja, so razmere danes boljše.

“Lahko rečemo, da je v nasprotju z včeraj požar pod kontrolo. Gre na bolje, čeprav bo vseh tisoč gasilcev, ki so na delu, med njimi 600 grških gasilcev in 400 gasilcev iz 22 evropskih držav, ki so prišli pomagat, dežuralo še nekaj dni in noči, da bodo požar le umirili,” je z otoka sporočil novinar N1 Srbija Petar Gajić.

Po njegovih besedah so vsi požari pod kontrolo, odprtega ognja ni več. Danes so bile temperature zraka nekoliko nižje, zaradi česar se je dvignil smog, kar je omogočilo lažje letenje helikopterjev in letal, ki so pomagali pri gašenju. Tudi pogorele dele gozda zalivajo z vodo, da se ti ne bi ponovno vneli.

Sporadično se pojavljajo le manjši požari, ki nastanejo na območjih, kjer ogenj na tleh še vedno tli. V teh primerih gasilci hitro posredujejo in jih pogasijo, da se ne bi razširili. 

Kot smo že poročali, grškim gasilcem pomagajo tudi prostovoljci in gasilci iz 22 evropskih držav. Med njimi so tudi Slovaki, Ukrajinci in Srbi, ki se menjajo na vsakih dvanajst ur. Prvič, odkar so na otoku izbruhnili požari, so gasilci prepričani, da ti ne bodo ogrozili naseljenih območij otoka.

Umrlo veliko živali, pridelkov ne bo

“Toda ko gre za posestva v osrednjem delu otoka Evbeja, je bil velik del uničen, umrlo je tudi veliko živali,” je z otoka sporočil novinar N1. “Ljudje tukaj živijo od kmetijstva, čebelarjenja. Škoda je velika, požgani so hlevi in oljčni nasadi, pridelkov ne bo,” je dejal.

Grška vlada, katere predsednik Kiriakos Micotakis se je v torek že opravičil za vse napake, zaradi katerih so bili požari toliko bolj uničujoči, obljublja 500 milijonov evrov pomoči za prizadeta območja. Večina tega denarja bi morala priti na Evbejo, kjer je zgorelo več deset tisoč hektarjev borovega gozda, po nekaterih informacijah skupno 51 tisoč hektarjev.

Spomnimo, da so reševalne službe že pred turistično sezono maja zahtevale dodatnih 17 milijonov evrov za opremo, ker so pričakovale visoke temperature in požare. “Vlada je medtem odobrila le milijon evrov in pol dodatnih sredstev za gasilce, medtem ko so bili milijoni porabljeni za ostale projekte, ki po mišljenju večine prebivalstva niso bili tako nujni,” je v torek dejal novinar N1 na terenu.

Po več dneh videli sončno svetlobo

“Mislim, da lahko rečemo, da bomo požarne fronte počasi ukrotili,” je povedal župan mesta Istaiaia na otoku Evbeja Jianis Koncias.

“Včeraj smo celo prvič po več dneh videli svetlobo sonca,” je dodal. Območje je bilo namreč več dni ujeto v gost dim, to pa je dodatno otežilo tudi gašenje iz zraka.

Požari v Grčiji
Nicolas Economou/REUTERS

Še vedno nevarno na Peloponezu

Na goratem območju Peloponeza razmere sicer ostajajo nevarne. Namestnik guvernerja regije Arkadia Hristos Lambropulos je pojasnil, da so vse napore usmerili v preprečevanje širjenja požara v smeri gostega gozda na gori Mainalo.

Vasi trenutno še niso ogrožene, a se lahko razmere hitro spremenijo.

V požarih po državi umrle tri osebe

Požari v državi so doslej terjali tri življenja. Številni priznavajo, da je bila pomoč iz tujine ključna pri preprečevanju hujše katastrofe. V okviru evropskega mehanizma civilne zaščite so doslej države Grčiji pomagale z 21 letali, 250 vozili in več kot 1.200 gasilci.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!