N1 STUDIO: Brane Gregorčič o obilnem sneženju in žledu, na Darsu pripravljeni

N1 video 08. Dec. 202115:31 > 09. Dec. 2021 09:50
Delite:

Po napovedih meteorologov bo vremensko dogajanje v noči na četrtek zelo pestro. Na Gorenjskem in v višjih legah severne Primorske in na Notranjskem bo do jutra zapadlo okoli 30 centimetrov snega, drugod po nižinah osrednje Slovenije do 20, na vzhodu pa do 10 centimetrov snega. Na prehodu iz Primorske v Notranjsko se bo pojavljal žled. Ob morju pa bo danes zvečer pihal močan jugo, zato bo morje poplavilo nižjeležeče dele obale. V oddaji N1 STUDIO sta bila tokrat gosta Brane Gregorčič, meteorolog Agencije RS za okolje, in Janja Vrhovnik, koordinatorka dela avtocestnih baz pri Darsu. Pojasnila sta, kaj se bo dogajalo v naslednjih urah, kje bo zapadlo največ snega in kako so na to pripravljene zimske službe.

Letošnja zima očitno misli resno. Kot je v oddaji N1 STUDIO napovedal Brane Gregorčič, meteorolog Agencije RS za okolje (Arso), bomo imeli v noči na četrtek, predvidoma od 18. ure do 6. ure zjutraj, najobilnejše padavine v tej zimi doslej. “Deževalo bo samo zahodno od grebena Javornikov, se pravi na Primorskem, v notranjosti Slovenije pa bo glavnina padavin v snežni obliki in bo to tudi res izdatna pošiljka,” je pojasnil. Največ snega bo zapadlo v pasu od Julijskih Alp proti Notranjskem in Kočevskem. Kraje v višjih predelih bo prekrila od 30 do 40 centimetrov debela snežna odeja. V nižinah osrednje Slovenije pa je pričakovati do 20 centimetrov snega. “Malce je odvisno tudi od same temperature, kako bo sneg suh,” je dejal Gregorčič. Meteorolog je ob tem še opozoril, da bomo imeli v prihajajoči noči eno intenzivnejših sneženj v tej zimi, pa tudi v minulih letih.

Najmanj snega je pričakovati na severovzhodu države, torej v Prekmurju. “Na gornjem Štajerskem in Prekmurju bo zapadlo do deset centimetrov snega. Po nižinah Primorske — slovenske Istre, Goriške in Vipavske doline bo pa samo deževalo,” je tako dogajanje predstavil meteorolog. Gregorčič je dodal, da bo vremensko problematičen predvsem prehod med Primorsko in Notranjsko, saj se bo pojavljal žled. “Predvsem Postojnska vrata so tista, kjer lahko hladen zrak v spodnjih plasteh ozračja prodira proti zahodu, tam pa se sreča s toplimi jadranskimi zračnimi masami, ki od jugovzhoda iznad Istre pritekajo vzdolž Javorniškega grebena. Med Ravbarkomando in Razdrtim zato pričakujemo poledice oziroma žled,” je pojasnil Gregorčič.

Arso opozarja:

Od danes zvečer do jutri zjutraj se bo na prehodu iz Primorske v Notranjsko pojavljal žled. Ob morju bo zvečer pihal močan jugo, morje bo poplavilo nižjeležeče dele obale. Na Gorenjskem ter v višjih legah severne Primorske in na Notranjskem bo zapadlo okoli 30 centimetrov snega, drugod po nižinah osrednje in južne Slovenije do 20, na vzhodu pa do okoli 10 centimetrov. Zaradi ciklona, ki se približuje Sloveniji in s seboj prinaša intenzivne vremenske razmere, je Arso izdal opozorilo.

Na Darsu pripravljeni na intenzivno noč

Zaradi kratkotrajnega pojava žleda, ki bo nastopil ponoči, bo zato potrebna posebna previdnost v prometu. Janja Vrhovnik, koordinatorka dela avtocestnih baz pri Darsu, je v oddaji N1 STUDIO zagotovila, da so njihove zimske službe v polni pripravljenosti. Na razpolago imajo več kot 190 tovornih in posebnih vozil, v današnji noči pa bo ob tem na terenu tudi več kot 200 operativnih delavcev. “Trenutno spremljamo stanje cestnovremenskih postaj. Takoj ko bodo nastopili pogoji, bomo začeli izvajanje preventivnega posipa. Ob samem začetku sneženja pa tudi pluženje in posipanje,” je povedala Vrhovnik.

Na vprašanje, kako se bodo zimske službe pripravile na žled, ki naj bi zajel del proti Postojni, je Vrhovnik pojasnila, da so seznanjeni s tem opozorilom. “Na to območje smo še posebej pozorni, zato bomo izvajali pogoste in preventivne posipe z namenom preprečevanja poledic na cestišču,” je zagotovila.

O izločanju tovornjakov pa je Vrhovnik poudarila, da na Darsu izvajajo t. i. preventivno izločanje tovornih vozil, da kontrolirano vodijo promet po slovenskih avtocestah. “V ta namen uporabnike avtocest, predvsem pa prevoznike, prosimo za razumevanje, saj s tem skrajšamo čas delovanja zimske službe in poskušamo zagotavljati čimprejšnjo prevoznost za tovorna vozila po celotnem avtocestnem križu,” je odgovorila. Ob tem je Vrhovnik vse voznike pozvala, naj se na pot odpravijo samo, če je to res potrebno in z ustrezno zimsko opremo.

V pričakovanju belega božiča

Vreme se bo po napovedih do četrtka dopoldne umirilo, desetdnevna napoved pa kaže, da odjuge ne bo, kar pomeni, da se bo sneg obdržal. Je ob tem odveč pričakovati, da bomo imeli letos po dolgem času bel božič? “Tam, kjer bomo v naslednji noči dobili 20 ali več centimetrov snega, obstaja realna možnost, da se bo ta obdržal tudi do božiča. Odjuge ni na vidiku, ob teh dolgih decembrskih nočeh pa bo snežna odeja kar stabilna in bo vztrajala vsaj teden ali dva,” je dejal Gregorčič.

O tem, ali ta snežna noč zaznamuje tudi začetek prave zime, kot se je spomnijo starejši prebivalci Slovenije, je Gregorčič pojasnil, da je o dolgoročnih sezonskih napovedih nehvaležno govoriti, saj niso tako zanesljive. “Bomo videli. Začelo se je kar spodbudno, kar pa ne pomeni, da se bo tako tudi nadaljevalo. December pa se bo, kot kaže, zapisal med bolj snežne mesece,” je še povedal.

Posnetek celotne oddaje si lahko ogledate na vrhu prispevka.

Komentari

Vaš komentar