Po napaki: kdo so tisti, ki so zdaj prišli v DZ, in kdo tisti, ki vendarle niso

Slovenija 07. Maj 202218:40 3 komentarji
Državni zbor
Matija Sušnik/DZ

Računalniška napaka, ki se je zgodila na DVK, je šestim novoizvoljenim poslancem pokvarila soboto. Izkazalo se je namreč, da njihov rezultat na volitvah vendarle ni bil tak, da bi si z njim zagotovili mesto v parlamentu. Svoj sedež bodo morali odstopiti strankarskim kolegom.

Kot so sporočili z Državne volilne komisije (DVK), se je pri dodatnem preverjanju rezultata volitev izkazalo, da se je zgodila napaka. Točneje: neodvisna strokovna skupina je pregledovala izid in ugotovila, da je prišlo v petih volilnih enotah do spremembe pri delitvi mandatov, ko so se upoštevali ostanki glasov na ravni države. “Razdelitev števila mandatov po kandidatnih listah sicer ostaja enako, spremenilo pa se je šest mandatov, ki se dodelijo kandidatom kandidatnih list v posameznih volilnih enotah,” pravijo na DVK.

Kdo je torej mislil, da se mu je uspelo prebiti v parlament, pa se mu ni, in kdo je v resnici dobil tak rezultat, da bo postal poslanec oziroma poslanka?

V stranki Gibanje Svoboda sta mandat prejela kandidata Franc Props (v volilni enoti 6000 Novo mesto) in Tine Novak (v volilni enoti 8000 Ptuj). Nista pa ga prejela Tomaž Lah in Jurij Lep (volilna enota 7000 Maribor).

V Slovenski demokratski stranki – SDS sta mandat prejela Alenka Helbl (volilna enota 5000 Celje) in Dejan Kaloh (volilna enota 7000 Maribor), nista pa ga prejela Maja Kocjan (volilna enota 6000 Novo mesto) in Andrej Kosi (volilna enota 8000 Ptuj).

V stranki Nova Slovenija – NSi je mandat prejel Janez Žakelj (volilna enota 1000 Kranj), ni pa ga prejel Klemen Matko (volilna enota 5000 Celje).

V stranki Levica pa je mandat prejela Tatjana Greif (volilna enota 7000 Maribor), ni pa ga prejela Ana Černe (volilna enota 1000 Kranj).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.