Nove cene goriv: opolnoči začele veljati nove cene goriva

French Gas Stations Fuel Shortages, Solaize, France - 10 Oct 2022
PROFIMEDIA

Od polnoči veljajo nove cene goriv. Dizel je pet centov cenejši, bencin pa ostaja na isti ravni. Kurilno olje se je pocenilo za 5,4 centa.

Vsake dva tedna se spreminjajo oziroma na novo določajo cene bencina izven avtocest in hitrih cest.

Nova sprememba se je zgodila opolnoči, vlada pa je določila, da se cena za liter bencina ne spreminja. Tako je tudi v novem 14-dnevnem izven avtocestnega križa treba plačati 1,374 evra na liter. Pri 50-ih litrih to znese 68,7 evra.

Nekoliko bolj so z novimi cenami zadovoljni lastniki dizelskih vozil. Ob vladnem zvišanju trošarin se je cena dizelskega goriva na bencinskih servisih zunaj avtocest opolnoči znižala za 5,5 centa na 1,449 evra za liter. Pri 50-ih litrih znese 72,45 evra. Polni 50-litrski tank dizelskega goriva je od polnoči cenejši za 2,75 evra.

Za liter kurilnega olja je v novem 14-dnevnem obdobju treba plačati 1,043 evra na liter. Pri naročeni količini 1.000 litrov kurilnega olja bo potrošnik tako plačal 1,043 evra (brez prevoza).

Vlada zvišala trošarine za vse tri naftne derivate

Vlada je na dopisni seji s spremembo uredbe o določitvi zneska trošarine za energente in električno energijo zvišala trošarine za vse tri naftne derivate. Trošarina za neosvinčeni bencin se je zvišala z 0,379 evra na liter na 0,388 evra na liter, za dizel z 0,406 evra na liter na 0,423 evra na liter in za kurilno olje z 0,122 evra na liter na 0,127 evra na liter.

“Vlada razmere na trgu naftnih derivatov budno spremlja in višino trošarin prilagaja tako, da ohranja dostopnost maloprodajnih cen, hkrati pa si v luči javnofinančne vzdržnosti prizadeva za postopno normalizacijo prilivov v državni proračun,” so zapisali v vladnem uradu.

Pri slednjem je namreč pomembno, so dodali, “da se na srednji rok in postopno, ne da bi to čutili potrošniki, ponovno uvedejo okoljske dajatve na fosilna goriva, ki predstavljajo namenski vir za zelene investicije”.

Kot so zapisali na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo, bi bilo treba, če ne bi regulirali cen in ukinili nekaterih dajatev, po njihovih ocenah za liter dizla odšteti okoli 1,536 evra, za liter 95-oktanskega bencina okoli 1,461 evra in za liter kurilnega olja okoli 1,192 evra.

Cene omenjenih naftnih derivatov se bodo, kot so napovedali na ministrstvu, tudi v prihodnje izračunavale na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Cene pogonskih goriv na avtocestnem križu se oblikujejo prosto.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.