Mateja Logar: Z ukrepi bo treba “zdržati še nekaj časa”

Koronavirus 27. Maj 202114:09 > 22. Jun 2021 09:33 0 komentarjev
Mateja Logar
Žiga Živulović jr./BOBO

Minister za zdravje Janez Poklukar in vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar se strinjata, da moramo ukrepe za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom, ki so v veljavi, še nekaj časa nadaljevati. Zelena faza, v kateri se je znašla Slovenija, je namreč le lokalna.

“Zelo me veseli, da se razmere umirjajo,” je navedel minister za zdravje Janez Poklukar. “Je pa treba povedati, da smo po semaforju, ki smo ga sprejeli v Sloveniji, v zeleni barvi, v luči semaforjev drugih držav pa še vedno kotiramo v močnejših barvah,” je pojasnil. Zato moramo po njegovem mnenju ukrepe nadaljevati. Tri regije v državi so še vedno rumene barve, zato večina ukrepov ostaja enaka kot prejšnji teden.

Kljub ugodni epidemiološki sliki je Poklukar prebivalce prosil, naj še naprej spoštujejo vse preventivne ukrepe. Napovedal je, da bodo ukrepe čez teden dni ponovno pregledali in jih po potrebi sproščali.

Poklukar je predstavil tudi splošni dogovor o financiranju v zdravstvu za pogodbeno leto 2021, ki ga je vlada sprejela danes. 

Zelena faza le lokalna

Tudi vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je opozorila, da je zelena faza v Sloveniji le lokalna zelena faza. “Po evropskih kriterijih smo še precej oddaljeni od tega, da bi bili v zeleni fazi,” je navedla.  Po današnjih podatkih je 14-dnevna incidenca na 100 tisoč prebivalcev namreč 259 okužb, za vstop v rumeno območje pa bi morala biti 150 oz. 25 za vstop v evropsko zeleno fazo.

“Ni še čas za to, da bi začeli popolno sproščanje brez omejitev,” je dodala in posebej opozorila na športne dogodke. “Upoštevati moramo, da takšna nenadzorovana druženja v dani epidemiološki sliki še vedno predstavljajo potencialno nevarno stanje,” je dejala. “V luči tega, da želimo športne dogodke ohraniti odprte za javnost, vas pozivam, da upoštevate naša priporočila.” Navedla je, da se z včerajšnjimi spremembami odlokov povečuje odgovornost organizatorjev športnih dogodkov.

Po besedah vodje svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje bi naslednji dnevi lahko prinesli manjše število okužb z novim koronavirusom, kar bi omogočilo razmišljanje o dodatnem sproščanju ukrepov. Po njenih besedah je število hospitaliziranih še vedno veliko. “Treba je pretehtati, kaj je v dani epidemiološki sliki še varno in kje so tiste meje, ki lahko neko sproščanje predstavljajo kot dodatno nevarnost za poslabšanje razmer,” je navedla. Ker pa je letos okužb mnogo več kot lani, pa meni, da bo treba z ukrepi, ki so v veljavi, “zdržati še nekaj časa”.

Manj policijskih nadzorov

Število policijskih nadzorov in število prijav se je v prejšnjem tednu zmanjšalo. Kot je navedel namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak, so nadzore glede izvajanja določb vladnih odlokov izvedli na 11.120 krajih, kar je za 8,7 odstotka manj kot pred tednom dni. Dnevno je to približno 1.500 nadzorov. Pri ugotovljenih kršitvah so v 77 odstotkih izrekli opozorilo. 

Spomnil je, da v nedeljo zjutraj začnejo veljati spremembe za vstop v Slovenijo, ki jih je vlada sprejela v sredo.

V sredo večina ukrepov podaljšana

Včeraj smo v Sloveniji ob 4.012 PCR-testih potrdili 365 novih okužb s koronavirusom. Delež pozitivnih testov je znašal 9,1 odstotka. V bolnišnici je bilo 265 okuženih bolnikov, od tega 79 na intenzivni terapiji, umrli so trije bolniki.

Samo v UKC Ljubljana danes zdravijo 104 covidne bolnike, od tega 32 intenzivni negi, je na novinarski konferenci povedala vladna govorka Maja Bratuša.

Vlada je včeraj podaljšala večino omejitev, vezanih na koronavirus, do 6. junija. Še naprej tako velja omejitev zbiranja ter obveznost nošenja mask v zaprtih prostorih in razkuževanja rok, pa tudi ukrep delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo, ki bo veljal še cel junij.

Nov primer brazilske različice

Angleška različica novega koronavirusa je prevladala, saj je Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) ugotovil, da je med pozitivnimi PCR-testi v zadnjem tednu njen delež dosegel 100 odstotkov. Tudi pri bolnikih, ki se zdravijo na intenzivnih oddelkih, so to različico potrdili v 100 odstotkih primerov. V zadnji seriji so v NLZOH potrdili tudi nov primer brazilske različice, doslej pa skupaj štiri. Zadnjega so odkrili v Kopru. Poleg tega so potrdili en primer indijske različice virusa, skupaj doslej dva. Novi primer je povezan s tistim, ki so ga prejšnji teden odkrili na Koroškem.

Na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo (IMI) pa so v zadnjem tednu potrdili po en primer indijske in brazilske različice virusa, oba sta povezana z bivanjem v tujini. Primera so obravnavali epidemiologi, sprejeti so bili ustrezni ukrepi. Južnoafriško različico so do zdaj skupaj zaznali v 29 primerih, nigerijsko pa v 48 primerih.

Z najmanj enim odmerkom je bilo doslej v državi proti covidu-19 cepljenih 44.506 oseb, z vsemi potrebnimi odmerki cepiva pa 362.605.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!