5 pogovorov, ki bi jih moral imeti vsak par, preden vstopi v zakonski stan

Magazin 30. Jun 202210:30
Delite:
Poroka
Foto: Profimedia

Ste tik pred poroko? Preverite, kaj vse bi morali partnerju povedati in o čem se z njim pogovoriti, preden se poročita in zavežeta večnosti.

Povejte partnerju, da ste hvaležni zanj in da ga cenite

Ko smo sveže zaljubljeni, opazimo le najlepše partnerjeve lastnosti. Z lahkoto mu povemo, da ga imamo radi, da smo z njim srečni, da ga obožujemo, da ne bi mogli najti boljšega para zase itn.

S časom pa zaljubljenost zbledi, partner pa postajata vse bolj samoumeven. Izražanja naklonjenosti je pogosto vse manj. A dobro se je zavedati, da imamo ljudje v sebi globoko potrebo, da smo videni, slišani, pomembni drugemu in ljubljeni. Večina si (nezavedno) želi, da nam ljubljena oseba to pokaže tudi z besedami in dejanji. Če izražanja naklonjenosti ni in eden izmed partnerjev občuti pomanjkanje ljubezni, bo odnos sčasoma zašel v težave. Pred poroko je zato nujno, da partnerju poveste, kako zelo ga cenite in ste zanj hvaležni. In to večkrat ponovite tudi po poroki.

Spoznajte partnerjev stil komuniciranja in celo prepiranja

Strokovnjaki pravijo, da je zelo pomembno poznati način, kako naš partner komunicira, ko po nečem hrepeni ali si želi. Ali je neposreden in stvari izrazi takoj in brez olepševanja, morda celo zahteva, ali pa se umakne, razmisli in nato izrazi svoje mnenje. Na drugi strani pa je pomembno tudi, kako se vede do nas, ko pride do konflikta. Nas pogosto kritizira ali zna tudi pohvaliti, je žaljiv, se zna opravičiti, se hitro postavi v obrambni položaj? Prav tako se je smiselno vprašati, ali je za nas njegov način komunikacije sprejemljiv ali ne. Pogosti in težki prepiri, ki se ne rešujejo sproti, ter slaba komunikacija niso pozitivna popotnica za dolgotrajen zakon. Zato je zelo pomembno, da pred poroko dobro spoznamo partnerja tudi v tem pogledu. Le tako bomo namreč lažje premostili ovire ter razrešili konflikte, ki so neizogiben del partnerskega odnosa.

Foto : Profimedia

Pogovorita se o izkušnjah iz otroštva

Izkušnje iz otroštva nas globoko zaznamujejo, zato se je o njih smiselno zares dobro pogovoriti. Tu seveda ni govora o naših najljubših igračah in prijateljih iz otroštva, ampak o čustvenem vzdušju v okolju, v katerem smo rasli. O čustvenih vzorcih in načinih delovanja, ki smo se jih naučili od staršev in bližnjih. Prav tej temi se radi izogibamo, še zlasti če okolje ni bilo spodbudno. A če se partnerja zares sprejemata, ju bo iskren pogovor o otroštvu še bolj povezal.

Določita meje preostalim članom širše družine

Naporna tašča ali tast, starša, ki ne spoštujeta želja svojih odraslih otrok, vmešavanje drugih članov družine v zakon in pozneje vzgojo otrok. Vse to ima lahko pogubne posledice, če glede odnosov z drugimi člani par ni na isti valovni dolžini. Izredno pomemben in dragocen pogovor pred poroko je zagotovo povezan s postavljanjem meja bližnjim članom družine – do kam sta jih pripravljena spustiti, kako bosta ravnala, če meja ne bodo spoštovali, kako bosta ukrepala itn.

Foto : Profimedia

Pogovorita se o denarju

Nekaterim je denar bolj pomemben, drugim manj. Nekdo varčuje in je izredno premišljen, drugi goji miselnost, da se živi samo enkrat in da je treba denar zapravljati in uživati. Da se bosta izognila nepotrebnim prepirom glede denarja, se prej o tej temi dobro pogovorita. Saj tudi raziskave kažejo, da je denar eden izmed glavnih razlogov za ločitev. Prav tako se pomenita o bančnih računih – skupnih, ločenih. Bosta oba vlagala finance in delala ali je morda sprejemljivo, da eden dela, drugi skrbi za dom? Tudi glede financ morata biti na isti strani, če ne so težave neizbežne, pravijo strokovnjaki.

VIR: https://www.psychologytoday.com/

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar