Gorenjska: trije predlogi za prijeten družinski izlet

Magazin 09. Okt 202107:10 > 07:17 0 komentarjev
vogar
Dagmar Dražović

Jesen je res čudovit letni čas, in če je vremenska napoved dobra, potem jo mahnite na Gorenjsko, kjer boste lahko občudovali najlepše bisere naše Slovenije v najlepših barvah.

Naredite prijeten sprehod, ki ga zmorejo tudi najmlajši, od Planice do Tamarja, z Male Osojnice uživajte v najlepšem razgledu na Bled in na Vogarju občudujte jadralne padalce in pogled na čarobno Bohinjsko jezero.

Najlepši pogled na Blejsko jezero

Mala Osojnica
Dagmar Dražović

Bled je vedno dobra izbira za izlet, a namesto okoli jezera jo lahko mahnete na Malo Osojnico. Strm, a kratek vzpon je potreben za čudovit razgled na Blejsko jezero. Vse najlepše fotografije na ta slovenski biser so narejene prav s tega vrha nad Bledom.

Od Planice do Tamarja

tamar
Dagmar Dražović

Sprehod od Planice, kjer vas bo takoj navdušilo živahno športno dogajanje na skakalnicah, do Tamarja je zares tako lahkoten, da ga zmorejo tudi najmlajši otroci. Do planinskega doma v dolini Tamar, ki poleg gostinske ponudbe nudi tudi prenočišča, boste potrebovali približno 45 minut ter v tem času opravili 177 metrov višinske razlike, nadihali pa se boste svežega zraka.

Makadamska pot od skakalnic do Tamarja je primerna tudi za kolesarje. V bližini planinskega doma stoji tudi kapelica, na kateri opazimo manjše spominske plošče, ki nas spominjajo na planince, ki so umrli v bližnjih gorah.

Vogar – raj za jadralne padalce

Vogar
Dagmar Dražović

Planina Vogar, ena od številnih fužinskih planin v Julijskih Alpah, leži na najbolj vzhodnem vrhu grebena nad severno obalo Bohinjskega jezera. Do Kosijevega doma na Vogarju, kjer si privoščite kavico, čaj ali kakšno okusno domačo jed, boste iz Stare po lahki in označeni poti, primerni tudi za otroke, potrebovali približno eno uro in 15 minut. Obvezno se ustavite tudi na razgledni točki malo pod vrhom, od koder v dolino poletijo jadralni padalci, večina kar v tandemu skupaj z avanture željnimi turisti.