Pier Angeli – lepotica s Sardinje, ki sta jo ljubila James Dean in Kirk Douglas

Magazin 19. Jun 202211:00 0 komentarjev
PIer agneli
Profimedia

Na današnji dan, 19. junija 1932, se je v mestu Cagliari na Sardiniji rodila Anna Maria Pierangeli, pozneje bolj znana pod imenom Pier Angeli. Imela je dve sestri, ki sta prav tako postali igralki, dvojčico Mariso Pavan ter mlajšo sestro Patrizio. Po uspehu na beneškem festivalu je kmalu dobila vstopnico za Hollywood.

Pier je skupaj s sestro dvojčico obiskovala srednjo umetniško šolo v Rimu, kjer je 17-letnico opazil režiser Leónide Moguy ter ji ponudil glavno vlogo v melodrami Jutri bo prepozno (1949). Angeli je s svojim talentom, preprostostjo in ljubkostjo navdušila ter za vlogo prejela nagrado beneškega filmskega festivala. Opazili so jo tudi pri hollywoodskem filmskem studiu MGM (Metro-Goldwyn-Mayer) ter ji ponudili pogodbo in jo povabili v ZDA.

Mlada Greta Garbo

V Los Angeles je odpotovala skupaj z mamo in sestrama, ki sta prav tako iskali priložnost v filmskem svetu. V svojem prvem angleško govorečem filmu Teresa (1951) je bila zelo opazna in mediji so jo začeli primerjati z mlado Greto Garbo. V naslednjem desetletju je posnela več kot ducat hollywoodskih filmov (sočasno je igrala še v angleških in italijanskih filmih). Njeni soigralci so bili Paul Newman, Kirk Douglas, Gene Kelly, Lana Turner, Danny Kaye, Henry Fonda, Charles Bronson, Telly Salavas … V začetku 60. let se je preselila nazaj v Italijo in večinoma nastopala v evropskih filmskih produkcijah, v ZDA pa je posnela le še nekaj filmov.

James dean
Profimedia

Kirk Douglas in James Dean

Zasebno je bila v zvezi s Kirkom Douglasom ter Jamesom Deanom, s katerim sta se nameravala poročiti. Poroko je preprečila njena mama, saj Dean ni bil katolik. Za Deana je bila Angeli ljubezen njegovega življenja in je bil zelo prizadet, ko ga je zavrnila. Leta 1954 se je poročila s pevcem in igralcem italijansko-ameriškega porekla Vicom Damonejem. Rodil se jima je sin Perry, zakon pa se je končal po štirih letih z umazano javno ločitvijo. Leta 1962 se je poročila drugič, in sicer z italijanskim skladateljem Armandom Trovajolijem. Zakon, v katerem se je rodil sin Howard, je trajal sedem let.

KirkDouglas, PIer agneli
Profimedia

Osamljena in depresivna

Zadnja leta življenja je imela finančne težave ter se je spopadala z osamljenostjo in depresijo. Pier Angeli je tragično umrla pri komaj 39 letih v svoji hiši na Beverly Hillsu, med spanjem zaradi usodne kombinacije zdravil in uspavalnih tablet. Pokopana je na pokopališču des Bulvis v predmestju Pariza.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.