Poslej ne boste nikoli več v zadregi na bencinski črpalki

Magazin 27. Sep 202119:45 0 komentarjev
točenje goriva
Profimedia

Tega verjetno niste vedeli – kako hitro in brez stresa najti pravo stran vratc in odprtine za dolivanje goriva, ne da bi odprli vrata?

Zagotovo ste se že znašli v stresni situaciji, ko ste v izposojenem ali najetem avtomobilu v gneči in časovni stiski pripeljali na bencinsko črpalko in se naenkrat spomnili, da sploh ne veste, na kateri strani so pravzaprav vratca in odprtina za dolivanje goriva. In potem mrzlično pogledovali v vzvratno ogledalo, ali boste morda le zagledali odrešilna vratca.

Ali še huje – ustavili ste avto in ugotovili, da je odprtina na drugi strani. In potem vlekli (vedno prekratko) cev s pištolo na drugo stran, preko avtomobila, ob in po njem … Medtem ko so si vas lahko drugi vozniki pomilovalno in posmehljivo ogledovali.

merilnik goriva, stran vratc za dolivanje goriva
Jaka Drozg

Temu stresu se lahko precej enostavno izognete. Vedeti morate le, da ima večina avtomobilov novejše proizvodnje enostavno berljivo oznako v vidnem polju, ki jasno pokaže, na kateri strani je težko pričakovana odprtina.

Ni namreč stran avtomobila, na kateri je odprtina, vedno povezana z izborom avtomobila in smerjo, po kateri vozijo na tej celini ali državi. Tudi avtomobilska industrija nima zakona ali pravila, po katerem bi se proizvajalci v tem primeru ravnali. Sploh zadnje čase, ko postajajo avtomobili vse bolj kompleksni, ko je v njih vedno več tehnologije, proizvajalci vgrajujejo rezervoar in sistem za dolivanje goriva (ter polnjenje) tja, kjer je to najbolj smiselno. In seveda najceneje izvedljivo.

Pogled na instrumentno ploščo bo dovolj

merilnik količine goriva, stran za dolivanje
Jure Šujica

Zato je pred zavijanjem na bencinsko črpalko, če imate v rokah najet ali čisto nov avtomobil, dovolj natančen pogled na instrumentno ploščo. Tam boste tik ob merilniku količine goriva večinoma vedno našli tudi trikotni simbol, ki je pravzaprav stilizirana puščica.

Ta s svojo levo ali desno smerjo kaže (v rdečem krogcu na fotografijah), na kateri strani so tako zelo iskana vratca in odprtina za dolivanje goriva. Seveda se lahko zgodi tudi, da tega trikotnega simbola ne boste našli. V tem primeru bodite pozorni na simbol stebra črpalke, na katerem sta prikazana tudi pištola in cev. Odprtina za dolivanje goriva na vašem avtomobilu je torej na tisti strani, kjer je prikazana cev s pištolo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!