Najdražja začimba na svetu je vredna več kot zlato. Zakaj je tako draga?

Magazin 07. Okt 202312:17 0 komentarjev
začimba žafran
PROFIMEDIA

Ali ste vedeli, da obstaja začimba, ki je dragocenejša od tartufov ali celo zlata? Verjetno ste že videli nežne rdečkaste nitke. Zgolj ščepec te začimbe bo izrazito popestril okus vaše jedi. Se vam svita, o kateri začimbi govorimo?

Prav ste uganili, govorimo seveda o pravem žafranu (Crocus sativus) in tistemu, kar se skriva v njegovem vijoličnem cvetu. Svetle oranžne niti, ki molijo iz cveta, nosijo cvetni prah ter služijo reproduktivni funkciji rastline, kasneje pa postanejo najdragocenejša začimba na svetu. Zakaj je tako draga? Tudi zato, ker je žetev te rastline prava nočna mora, piše N1 Zagreb.

Žafran se nabira ročno, saj je treba biti pazljiv, da cvet utrgamo s tremi peclji ali nitkami na sredini vsakega cveta. Za pol kilograma teh nitk, ki so osnova začimbe, je treba nabrati kar 75.000 cvetov. Če k temu dodamo še dejstvo, da dragocena rastlina cveti le v nekaterih delih sveta, zgolj nekaj kratkih tednov v letu, je jasno, zakaj njeno dragocenost primerjamo z zlatom.

Cvet žafrana drži v rokah
PROFIMEDIA

Ko so cvetovi nabrani, delo še zdaleč ni opravljeno. Tudi nadaljnji postopki predelave so zapleteni, zahtevajo dobro mero potrpežljivosti in posledično dvigujejo ceno žafrana. Cvetovi so izjemno krhki in nežni, zato moramo z njimi ravnati nadvse previdno. Sledi dolgotrajen postopek sušenja cvetov, ki ga ne smemo prehitevati. Rdeče nitke je treba ločiti od cvetov, jih razporediti na pladnje in počasi sušiti nad ognjem.

SUŠENJE ŽAFRANA
PROFIMEDIA

Drag kot žafran

Ko vam povemo, koliko stane ustrezno pridelana začimba žafran, vam bo jasno, od kod znan frazem “drag kot žafran”. Tržna cena pol kilograma pravega žafrana se giblje približno med 1.900 in 9.400 evri. Nič čudnega torej, da se na trgu pojavlja mnogo nepridipravov, ki vam bodo skušali prodati lažne različice začimbe. Tem ne zmanjka idej. Vse od barvane koruzne svile, žafranovih cvetov, do vlaken rdeče pese in navadnih starih rdečih kosov papirja so v preteklosti že prodajali kot žafran. Mletemu žafranu pa pogosto primešajo kurkumo, lubje ali papriko.

Ključ do pristnega visokokakovostnega žafrana se skriva v njegovi aromi, za katero je nujno ohranjati visoke standarde med proizvodnimi procesi. Nitke, ki so slabše kakovosti, je treba zavreči. Poleg tega ima začimba kratek rok trajanja, posebno pozornost pa je treba nameniti tudi njenemu shranjevanju.

Je torej vredno?

Na koncu se najdražja začimba na svetu izkaže za precej vsestranski in impresiven zeliščni izdelek, zapišejo na N1 Zagreb. V kulinariki je priljubljen zaradi rahlo sladkastega, zemeljskega okusa, ki poudari aromo in okus pripravljenih jedi. Pogosto ga dodajo predvsem rižotam in sladicam. Mnogi kuharski mojstri pa drobec žafrana jedi primešajo tudi iz estetskih vidikov, saj jed obarva v zlato barvo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!