Sodišče Eda Sheerana opralo obtožb o plagiatorstvu

Magazin 04. Maj 202320:48 0 komentarjev
Pesem Eda Sheerana ni plagiat, je razsodilo sodišče
PROFIMEDIA

Porota je ugotovila, da pesem britanskega pevca Eda Sheerana Thinking Out Loud, zaradi katere se je moral zagovarjati pred sodiščem v New Yorku, ni plagiat. Razsodili so, da si glasbenik ni neupravičeno "izposodil" pesmi glasbenika Marvina Gaya z naslovom Let’s Get it On.

Glasbenik Ed Sheeran se je moral na sodišču zagovarjati zaradi svoje pesmi Thinking Out Loud, za katero je leta 2016 prejel nagrado grammy za pesem leta. Plagiatorstva ga je obtožila družina Eda Townsenda, ki je skupaj z Marvionom Gayem leta 1973 napisal uspešnico Let’s Get It On.

Tožniki so trdili, da so si akordi, ritem in melodija preveč podobni, in s tem zavrnili obrambo Sheeranove odvetniške ekipe, ki se je zagovarjala, da so elementi v obeh pesmih preprosto običajni za pop glasbo.

Sheeran, ki je med pričanjem sporno pesem poroti tudi zapel, je med drugim dejal, da bi bil v primeru, da bi pesem res kopiral, “idiot, če bi jo zapel na odru pred 20 tisoč ljudmi”.

Britanski glasbenik je zatrdil, da je pesem ustvaril v sodelovanju z Amy Wadge, napisala naj bi jo v manj kot dnevu, in sicer februarja 2014, v času, ko je Wadge prebivala pri njem v Združenem kraljestvu.

Ob tem je dodal, da sta se ob pisanju pesmi oba soočala s težko situacijo: številni njuni sorodniki so bili bolni ali so pred kratkim umrli, svojo žalost pa sta prelila v glasbo.

Tako Gayeva družina kot Sheeran na sodišču niso novinci

To ni prva tožba, ki jo je zaradi kršenja avtorskih pravic vložila Gayeva družina, Sheeran pa si je grenke obtožbe o plagiatorstvu zaslužil že s skladbo Shape of You.

Leta 2015 je zapuščina za 7,4 milijona dolarjev uspešno tožila pevca Robina Thickeja in producenta Pharrella Williamsa, ker sta si za svojo uspešnico Blurred Lines izposodila Gayejevo pesem Got to Give It Up.

Tožba se je sprevrgla v petletno pravno bitko, sodba pa je bila na koncu znižana na 5,3 milijona dolarjev, družini pa je prinesla tudi 50 odstotkov honorarja, ki ga je skladba Blurred Lines zaslužila po tožbi.

Lansko leto je sodnik v primeru Sheeranove pesmi Shape of You prav tako odločil v glasbenikovo korist.

Sodnik je razsodil, da Sheeran ni kopiral pesmi Oh Why izvajalca Samija Switcha, ki je pevca tožil že prej, leta 2016, zaradi pesmi Photograph, ki pa je epilog dobila izven sodišča.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!