Dubajski šejk mora bivši ženi plačati 645 milijonov evrov

Magazin 21. Dec 202116:12 > 17:29 1 komentar
Haya Bint al-Hussein
PROFIMEDIA

Dubajski šejk Mohamed Bin Rašid Al Maktum mora bivši ženi princesi Haji Bint Al Husein plačati 550 milijonov funtov (645 milijonov evrov), je v eni največjih ločitvenih poravnav, ki jih je kdaj izreklo, odločilo sodišče v Združenem kraljestvu.

Denar bo zadostoval za dosmrtne stroške varovanja princese Haje Bint Al Husein in za tekoče stroške zanjo in dva otroka šejka Mohameda – Džalilo in Zajeda.

Sodišče je odločilo tudi, da bo moral šejk Mohamed plačevati letne stroške varovanja tudi za otroka, ki sta zdaj stara 9 in 14 let, do konca njunega življenja ali izdaje nadaljnjega sodnega odloka.

V pisni sodbi, objavljeni v torek, je sodnik Phillip Moor utemeljil, da je največja grožnja, s katero se spopadajo princesa Haja in njena otroka Džalila in Zajed, “šejk Mohamed, ne pa zunanji viri”.

Iz sodnih dokumentov je razvidno, da naj bi šejk izvajal “kampanjo” ustrahovanja princese Haje, imel pa je tudi možnost uporabe programske opreme Pegasus, ki je na voljo samo vladam, za vohunjenje za princeso in njenim osebjem.

Mohamed Bin Rašid Al Maktum
Profimedia

Izsiljevali so jo varnostniki

Iz sodbe je razvidno tudi, da je princesa štirim varnostnikom plačala približno 7,8 milijona evrov (8,8 milijona dolarjev) zaradi izsiljevanja, da bi molčali o aferi, ki jo je imela z enim od njih.

Med obravnavo je princesa dejala, da je prejela grozilni telefonski klic šejka Mohameda, zaradi česar se je počutila “prestrašeno”.

V sodbi je sodišče zapisalo tudi, da je šejk Mohamed s svojim “ogromnim bogastvom, politično močjo in mednarodnim vplivom” poskusil ustrahovati in utišati 47-letno princeso.

V ločeni sodbi, iz marca 2020, je bilo zapisano, da je šejk Mohamed pred tem organiziral ugrabitev dveh hčerk in ju na silo vrnil v Dubaj, kjer ju je držal proti njuni volji.

Šejk je vse obtožbe večkrat zanikal.

Avtorica: Hannah Ritchie/CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje