Znanstveniki odkrili skriti hodnik v Veliki piramidi v Gizi

Magazin 08. Mar 202312:10 0 komentarjev

V bližini glavnega vhoda v 4.500 let stari Veliki piramidi v Gizi so odkrili devetmetrski skriti hodnik, kar bi lahko vodilo do nadaljnjih spoznanj, je v četrtek sporočil egiptovski svet za starine.

Odkritje v piramidi – zadnjem od sedmih čudes starodavnega sveta, ki še stoji – se je zgodilo v sklopu projekta Scan Pyramids, ki od leta 2015 z neinvazivno tehnologijo, ki vključuje infrardečo termografijo, 3D simulacije in slikanje s kozmičnimi žarki, omogoča, da raziskovalci lahko pogledajo v notranjost strukture.

Članek, ki je bil v četrtek objavljen v reviji Nature, navaja, da bi lahko odkritje prispevalo k poznavanju gradnje piramide in namena dvokapne apnenčaste strukture pred hodnikom.

Velika piramida je bila zgrajena kot monumentalna grobnica okoli leta 2560 pred našim štetjem v času vladavine faraona Kufuja ali Keopsa. Zgrajena je bila do višine 146 metrov, zdaj pa meri 139 metrov in je do Eifflovega stolpa v Parizu leta 1889 veljala za najvišjo zgradbo na svetu.

“Nedokončani hodnik je bil verjetno zgrajen za prerazporeditev teže piramide okoli skoraj sedem metrov oddaljenega glavnega vhoda, ki ga zdaj uporabljajo turisti, ali okoli druge, še neodkrite komore ali prostora,” je dejal Mostafa Vaziri, vodja egiptovskega vrhovnega sveta za starine.

“Nadaljevali bomo skeniranje in videli, kaj bomo odkrili pod piramido ali samo na koncu tega hodnika,” je dodal.

Na vrhu kraljeve pogrebne komore v drugem delu piramide naj bi bilo zgrajenih tudi pet prostorov, da bi se porazdelila teža ogromne strukture. “Ni izključeno, da je imel faraon več kot eno pogrebno komoro,” je dodal Vaziri.

Znanstveniki so hodnik odkrili z mionsko radiografijo kozmičnih žarkov, nato pa so njegove slike pridobili z japonskim endoskopom debeline šest milimetrov, ki so ga napeljali skozi majhen spoj v kamnih piramide.

Leta 2017 so raziskovalci objavili odkritje vsaj 30 metrov dolge praznine v notranjosti Velike piramide, kar je bila prva odkrita večja notranja struktura po 19. stoletju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!