Šestnajsterica, obtožena preprodaje drog in pranja denarja, krivde ne priznava

Črna kronika 07. Sep 202219:32 0 komentarjev
Vrhovno sodišče, Okrožno sodišče v Ljubljani, Sodna palača, sodstvo
Denis Sadiković/N1

Ljubljansko okrožno sodišče je zaključilo s predobravnavnimi naroki za šestnajsterico obtoženih zaradi preprodaje drog in pranja denarja, pridobljenega z drogami. Nihče od šestnajsterice krivde ne priznava, skupni imenovalec njihove obrambe je tudi zahteva za izločitev vseh dokazov, ki so po njihovem mnenju pridobljeni nezakonito.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so danes potekali še zadnji štirje predobravnavni naroki v postopku zoper šestnajsterico, ki jim tožilstvo očita preprodajo drog in pranje denarja, pridobljenega s preprodajo droge. Hudodelsko združbo naj bi vodil Alen Čirkić, ki je na predobravnavnem naroku konec avgusta krivdo odločno zanikal.

Tožilstvo je obtožnico zoper šestnajsterico vložilo novembra lani, v priporu pa je devet obtoženih: Alen Čirkić, Željko Gavrić, Igor Njenjić, Zoran Musić, Sašo Bijelić, Gregor Vukovac, Gregor Letnar ter brata Slaviša in Saša Lečić. Med obtoženimi so še Slaviša Kojadinović, Armin Đutović, Danijela Sadilek, Lara Gregorčič, Jaka Jerin, Boris Miškovič in Sabina Adamlje.

Pred sodnico ljubljanskega okrožnega sodišča Vesno Podjed so danes stopili obtoženi Jerin, Saša Lečić in Vukovac, ki, tako kot drugi soobtoženi, krivdo zanikajo. Letnar pa je izjavo o nepriznavanju krivde sodišču poslal pisno. Vsi obtoženi oz. njihovi zagovorniki zahtevajo tudi izločitev vseh obremenilnih dokazov, pridobljenih s prikritimi ukrepi, kot je denimo tajno opazovanje. Zagovorniki vseh obtoženih namreč menijo, da za prikrite ukrepe ni bilo zakonite pravne podlage. Slednji so bili namreč odrejeni na podlagi dopisa ameriškega pravosodnega ministrstva, po njihovem mnenju pa bi takšno odredbo morali izdati organi pregona v Sloveniji.

Preiskava na slovenskih tleh se je začela v začetku leta 2019, ko je ameriška uprava za boj proti drogam DEA obvestila slovensko policijo, da se je Čirkić skupaj z Željkom Gavrićem v imenu združbe v Punta Cani v Dominikanski republiki z Ljubomirjem Smiljanićem in Franklinom Josejem Apontejem Garcio dogovarjal za nakup in dostavo 25 kilogramov kokaina.

Ljubljansko okrožno sodišče bo najprej odločilo o zahtevi obrambe za izločitev dokazov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!