Slovenski filmski industriji se do leta 2030 obeta milijarda evrov prihodkov

Kultura 06. Okt 202320:54 1 komentar
Slovenska kinoteka, kino, dvorana
Slika je simbolična. (Foto: Saša Despot /BOBO)

Slovenska avdiovizualna industrija je lani ustvarila približno četrt milijarde evrov prihodkov, z upoštevanjem multiplikativnega učinka se ta številka povzpne na 450 milijonov evrov. Ob tem je ustvarila 27 milijonov evrov dobička. Z nekaterimi ukrepi bi se prihodki lahko do leta 2030 zvišali na milijardo evrov, kaže načrt razvoja.

Kot so na danes v okviru strokovnega programa na 26. Festivalu slovenskega filma v Portorožu poudarili predstavniki Deloitte Slovenija, ki so na zahtevo industrije pripravili strateški načrt za razvoj avdiovizualne industrije v Sloveniji do leta 2030, je ključno zvišanje financiranja s strani države. Slovenska avdiovizualna industrija dobro posluje, poleg tega tudi pozitivno vpliva na celotno slovensko gospodarstvo. Multiplikativen učinek je ocenjen na 1,8, kar pomeni, da vsak vloženi evro ustvari dodatnih 1,80 evra v slovenskem gospodarstvu.

Če želi slovenska avdiovizualna industrija leta 2030 ustvariti milijardo evrov prihodkov, se morajo izpolniti nekateri pogoji, med drugim je nujno zvišanje financiranja države na 50 milijonov evrov. Kot ugotavlja načrt, je slovenska avdiovizualna industrija podfinancirana, saj je raven sofinanciranja s strani države na polovici povprečja EU, poleg tega je tudi proračun posameznega slovenskega filma za polovico nižjo od povprečja EU.

Poleg višjega sofinanciranja je za dosego želenega cilja nujna tudi sistemska podpora, ki jo lahko med drugim prineseta krovni zakon na področju avdiovizualne industrije in ustanovitev krovne institucije.

Predstavniki avdiovizualne industrije so na okrogli mizi, ki je sledila predstavitvi, načrt razvoja pozdravili, saj da gre za odličen dokument. Priložnosti za razvoj je veliko, vendar se ta ne zgodi čez noč. Industrija se pripravlja na večje projekte, se pa bo morala npr. na področju filma prilagoditi novim trendom, kar pomeni, da bodo morali biti komercialno uspešni tudi v tujini. Povečanje sredstev mora pomeniti tudi večjo prodornost na tuje trge in večjo odpornost same industrije, so poudarili.

Zveza društev slovenskih filmskih ustvarjalcev, ki je študijo naročila na pobudo premierja Roberta Goloba, bo podrobnosti iz dokumenta predstavila v sredo na novinarski konferenci.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje