Arso izdal opozorilo: prihajajo zelo vroči dnevi, sredi tedna spet nevihte

Slovenija 16. Jul 202308:58 3 komentarji
VROČINSKI VAL
PROFIMEDIA

Pred nami je nekaj zelo vročih dni, ko bodo termometri krepko presegli 30 stopinj Celzija. Agencija za okolje in prostor je zaradi tega izdala oranžno opozorilo. Najbolj vroče bo v ponedeljek, sredi tedna pa nas čakajo nevihte, lahko tudi močnejše.

Zadnjih nekaj dni je bilo vremensko zelo pestrih, saj so številne kraje po Sloveniji zajela huda neurja. Marsikje tako še vedno odpravljajo posledice močnih neviht, ki so v četrtek zajele državo. Najhuje je bilo v Cerknem in Krškem.

Po močnih neurjih in nevihtah bodo prihodnji dnevi v znamenju vročine in sonca. Danes se bo ogrelo do 34 stopinj Celzija, na jugovzhodu pa bo tudi do 36 stopinj Celzija.

Še bolj vroče bo jutri, ko bodo najvišje temperature v večjem delu države okoli 36 stopinj Celzija.

“Verjetno bo ponedeljek najbolj vroč dan v tem obdobju. V torek bo nato kakšno stopinjo manj,” je za N1 pojasnil dežurni meteorolog na Agenciji za okolje in prostor (Aro) Jure Cedilnik. Dodal je, da je Slovenija na robu izrazitega prodora vročine, ki je v Grčiji živo srebro dvignila do 44 stopinj Celzija.

Arso je zato prihodnje dni izdal oranžno opozorilo za visoko toplotno obremenitev. Danes za jugovzhodni, osrednji in jugozahodni del države, v ponedeljek pa za celotno državo, z izjemo severozahodnega dela.

Prvi letošnji vročinski val letos smo zabeležili med 19. in 23. junijem, drugega pa med 8. in 12. julijem.

V sredo so mogoče tudi močnejše nevihte

V torek se bodo začele pojavljati popoldanske in večerne vročinske nevihte, ki bodo po besedah dežurnega meteorologa najpogostejše v gorah, v severni in severovzhodni Sloveniji.

V sredo bo sledil vremenski preobrat in osvežitev. Dopoldan bo še sončno, vroče in soparno, popoldne pa bodo večji del Slovenije zajele nevihte. “V sredo je možno, da bodo znova močnejše nevihte, vendar za zdaj napoved še ni natančna oziroma zanesljiva,” opozarja Cedilnik.

Vročine, kot bo danes in v prihodnjih dneh, morda nato ne bo več do konca meseca, napoveduje Cedilnik. “Še vedno se bo ogrelo do okoli 30 stopinj Celzija, vendar pa ne bo več tako vroče, kot bo v teh dneh,” je dejal.

Zelo vroča noč

Zadnja noč je bila sicer marsikje po Sloveniji zelo vroča in ponekod tudi tropska, saj najnižje temperature niso padle pod 20 stopinj Celzija. V Kopru so tako namerili nekaj več kot 23 stopinj Celzija, v Jeruzalemu čez 21 stopinj Celzija, na Vrhniki 20,6 stopinje Celzija in v Ljubljani točno 20 stopinj Celzije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje