Cigler Kralj in Vučko predvidoma ta teden o zapletih pri glasovanju v DSO

Slovenija 19. Jul 202114:20 1 komentar
Referendum novela zakona o vodah
Žiga Živulović jr./BOBO

Ob minulem referendumu o zakonu o vodah so volilci opozorili na več težav: v domovih za starejše niso dobili obrazca za glasovanje po pošti, Slovenci v tujini niso prejeli glasovnic, portal javne uprave je bil nedosegljiv ... O zapletih v domovih za starejše se bosta ta teden pogovorila minister Janez Cigler Kralj in direktor DVK Dušan Vučko. Slednji naj bi na očitke odgovoril tudi na novinarski konferenci.

Številne nejasnosti, na katere so volilci opozorili ob nedavnem referendumu o zakonu o vodah, še ostajajo brez epiloga. Glede zapletov pri glasovanju starejših, ki bivajo v domovih, se bosta ta teden sestala minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj ter direktor Državne volilne komisije (DVK) Dušan Vučko.

Minister Cigler Kralj je namreč po tem, ko je ministrstvo domovom za starejše vabilo in obrazec za glasovanje po pošti poslalo 30. junija, kar je bilo le dvanajst ur pred iztekom roka za prijavo, zahteval poročilo in predlog rešitve s strani pristojnega direktorata. Šlo je za nenamerno napako v delovnem procesu na direktoratu za starejše in deinstitucionalizacijo, so zapisali na ministrstvu.

Nadaljnje ukrepe bo Cigler Kralj predlagal tudi na podlagi pogovora z Vučkom. “Ključni namen je seveda, da do takšne napake v prihodnje ne bi več prišlo,” so sporočili.

Tudi iz DVK so sporočili, da bodo predvidoma proti koncu tedna na novinarski konferenci javnosti podali odgovore in pojasnila na najbolj pogoste očitke in opozorila glede izvedbe referenduma.

O več zapletih so namreč poročali tudi Slovenci, ki živijo v tujini. Med tistimi, ki so želeli glasovati po pošti, je bilo mogoče slišati, da gradiva niso prejeli oz. da to ni prišlo pravočasno. Volilci so opozorili, da volilno gradivo Državna volilna komisija pošlje z navadno pošto in brez sledenja. Na zunanjem ministrstvu so pojasnili, da s strani veleposlaništev o težavah niso bili obveščeni.

eUprava danes ne deluje
N1

O zapletih pa so volilci poročali tudi glede delovanja portala javne uprave. Nekaj časa je bil portal nedostopen zaradi namestitve baznih sprememb, kasneje pa so nekateri volilci na elektronske naslove prejeli več sporočil, teh naj bi bilo tudi sto. Na ministrstvu za javno upravo so po tem zagotovili, da so napako odpravili, vse oddane vloge uporabnikov pa so bile uspešno obdelane.

Rezultati glasovanja po pošti iz tujine predvidoma znani jutri

Člani volilnih komisij so danes začeli štetje referendumskih glasovnic, ki so prispele po pošti iz tujine. Te sicer izida referenduma o noveli zakona o vodah ne morejo spremeniti, saj je na glasovanju 11. julija vladno novelo zavrnilo 86,69 odstotka volivcev. Nov delni izid glasovanja bodo objavili v torek do 11. ure.

Koliko glasovnic so vrnili volivci, ki so bili na dan referenduma v tujini, ker tam stalno ali začasno prebivajo, še ni znano.

V skladu z navodilom DVK volilne komisije, ki ne razpolagajo z najmanj 10 glasovnicami, niso pristojne ugotavljati izida glasovanja, zato bo volilna komisija volilne enote Celje ugotavljanje izida glasovanja po pošti iz tujine odstopila DVK, ker niti na območju volilne enote nima 10 glasovnic.

Prav tako bi morala DVK danes ugotavljati izid glasovanja iz tujine, in sicer glasovanja na diplomatsko konzularnih predstavništvih, ki so prejela manj kot 10 glasovnic, ter izid glasovanja po pošti iz tujine. Ker DVK ni prejela volilnega gradiva iz Buenos Airesa, danes ne more ugotoviti izida glasovanja iz tujine, zato bo ta izid glasovanja ugotavljala predvidoma konec tedna oz. takoj, ko bo prejela gradivo, so še pojasnili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje