Covid in otroci: hospitaliziranih več kot v prejšnjih valovih

Koronavirus 31. Jan 202211:55 > 15:13 1 komentar
cepljenje otrok proti covidu-19
Profimedia

Okužb s koronavirusom je pri otrocih trenutno zelo veliko. Bolezen v primeru omikrona običajno poteka z blagimi simptomi, vendar pa se pri majhnih otrocih lahko, podobno kot pri drugih virusnih okužbah, zaplete zaradi dehidracije. Potek bolezni je sicer lahko težji pri dojenčkih, mlajših od šest mesecev, in tistih s kroničnimi boleznimi. Na ljubljanski Pediatrični kliniki je hospitaliziranih več otrok kot v prejšnjih valovih, večinoma novorojencev in tistih, ki imajo druge bolezni, je povedal strokovni direktor Marko Pokorn.

O trenutnih razmerah sta na novinarski konferenci spregovorila strokovni direktor Pediatrične klinike UKC Ljubljana Marko Pokorn in predstojnica Kliničnega oddelka za otroško hematologijo in onkologijo Lidija Kitanovski.

Predstojnica Kliničnega oddelka za otroško hematologijo in onkologijo Lidija Kitanovski je povedala, da zato, ker je rak hitro napredujoča bolezen, terja pravočasno diagnostiko in zdravljenje. “Pri raku si ne želimo pomembnih odložitev zdravljenja, zato smo že ob začetku epidemije vzpostavili takšen način delovanja, ki nam je omogočil nemoteno zdravljenje bolnikov z rakom. Vzpostavili smo t. i. rdečo cono. Doslej smo obravnavali 25 otrok, ki so bili v času zdravljenja okuženi s koronavirusom. K sreči se je vse dobro izteklo.” Imeli pa so tudi primer, ko je bil bolnik več mesecev v rdeči coni, saj se zaradi oslabljenega imunskega sistema ni mogel “znebiti” okužbe s koronavirusom.

Okužbe so pri večini otrok potekale razmeroma blago, nekaj jih je imelo tudi zaplete – večinoma pljučnico. V enem primeru je zdravljenje covida zahtevalo tudi intenzivno terapijo, je še pojasnila Kitanovski.

Kar zadeva okužbe med zaposlenimi, je povedala, da za zdaj “shajajo”, a je tudi med njimi več odsotnih zaradi covida.

Trenutno zdravijo tudi pet otrok z večorganskim vnetnim sindromom

Strokovni direktor Pediatrične klinike UKC Ljubljana Marko Pokorn je povedal, da je okužb med otroki precej in da imajo več hospitaliziranih kot v prejšnjih valovih, zaradi česar so morali nekoliko povečati kapaciteto postelj. “Omikron je sicer nekoliko blažji od delte. Ker pa je otrok, ki se okužijo, več, je tudi hospitaliziranih zaradi covida več,” je povedal Pokorn.

Med njimi so predvsem novorojenci, ki se zaradi bolezni slabše hranijo in je to razlog za sprejem. Razlog za hospitalizacijo so lahko tudi vnetje zgornjih dihal, predvsem laringitis, ali vročinski krči.

Zdravijo pa tudi otroke, pri katerih je potek covida zaradi drugih bolezni težji oziroma so se pri njih kronične bolezni zaradi covida poslabšale.

Dojenčki običajno potrebujejo zdravljenje z infuzijo, otroci z rakom, ki se okužijo s koronavirusom, pa lahko dobijo monoklonska protitelesa, ki preprečijo težji potek covida. Otroke, ki zaradi okužbe zbolijo za laringitisom, zdravijo skladno s terapijo, predpisano za laringitis, je pojasnil Pokorn.

Na oddelku intenzivne terapije trenutno zdravijo otroka, ki je tam zaradi druge bolezni in ima ob tem covid, je še povedal.

Čeprav naj bi bilo po okužbi z omikronom manj zapletov, po njegovih besedah trenutno zdravijo tudi pet otrok z večorganskim vnetnim sindromom (MIS-C).

Pokorn je ponovno pozval starše dojenčkov, mlajših od šest mesecev, naj v času, ko je virus v populaciji tako razširjen, omejijo stike z osebami zunaj njihovega mehurčka.

“Kljub covidu in s covidom zagotavljamo vsem otrokom zdravstveno oskrbo, če jo potrebujejo,” je še zagotovil zdravnik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje