Deset proračunskih milijonov za prizadete v poplavah: kdaj bo denar pri ljudeh?

Slovenija 09. Avg 202317:14 2 komentarja
Saniranje po poplavah v občini Luče
Odpravljanje posledic uničujočih poplav v naselju Raduha v občini Luče. Fotografija je simbolična. (Foto: Borut Živulović/BOBO)

"Do zdaj nismo prejeli sredstev, v primeru pomoči ob poplavah pa tudi ne sklepa, pogodbe in podrobnih informacij," v humanitarni organizaciji Slovenski karitas odgovarjajo na vprašanje, v kateri fazi je projekt razdelitve desetmilijonske vladne pomoči prizadetim v poplavah. Na vladnem uradu za komuniciranje pravijo, da je vlada včeraj odobrila prenos denarja na upravo za zaščito in reševanje, ki bo nato pet milijonov evrov nakazala Slovenski karitas, pet pa Rdečemu križu Slovenije. Kdaj, niso navedli, dodali so le, da bosta organizaciji sredstva končnim prejemnikom dodeljevali v sodelovanju z občinami. Slovenska karitas medtem pomaga z lastnimi sredstvi in bo začela ljudem deliti tudi vrednostne bone.

Vlada je na sobotni seji prebivalcem na območjih, ki so jih konec prejšnjega tedna prizadele poplave, namenila 10 milijonov evrov humanitarne pomoči. Kot so sporočili, bosta denar prejeli humanitarni organizaciji Rdeči križ Slovenije in Slovenski Karitas, in sicer vsaka po pet milijonov evrov.

Ko smo včeraj po seji vlade o pomoči vprašali predsednika vlade Roberta Goloba, je dejal, da so včeraj dorekli še nekaj tehničnih podrobnosti.

Na vladnem uradu za komuniciranje so nam danes nato pojasnili, da je vlada včeraj odredila prenos denarja s postavke splošne proračunske rezervacije na postavko Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje. Ta pa bo denar nakazala humanitarnima organizacijama.

Slovenska karitas za zdaj še brez informacij

“O vladnih sredstvih za poplave smo bili obveščeni samo prek medijev,” nam je danes dejala Mojca Kepic iz humanitarne organizacije Slovenska karitas in dodala, da do danes dopoldne niso prejeli denarja, prav tako ne sklepa, pogodbe in podrobnih informacij.

“Razumemo, da ni enostavno in da so vse službe vpete v reševanje akutnih problemov, zato pa pomagamo s svojimi sredstvi v največji možni meri in verjamemo, da bodo stvari v zvezi s pomočjo države v naslednjih dneh stekle po ustaljeni in preverjeni logiki kot v prejšnjih primerih.”

Slovenska karitas je po navedbah sogovornice vključena v dva aktualna ukrepa vladne pomoči: prvi se nanaša še na neurja med 12. julijem in 2. avgustom, drugi pa na poplave. Včeraj so jih z Uprave za zaščito in reševanje, ki koordinira državno pomoč, povabili na sestanek glede pomoči za julijska neurja. “Upamo, da bomo do jutri uskladili navodila in merila. In po tem po enakem vzorcu tudi vse potrebno za pomoč ob poplavah, kjer še ni znano, kdo pomoč koordinira,” je dejala Kepic.

Meža odnesla hišo družine Fužir
Borut Živulović/BOBO

Za čim bolj enostaven mehanizem

Slovenska karitas je sicer ljudem na prizadetih območjih sama te dni pomagala predvsem s hrano in pripomočki, v prihodnjih dneh pa bodo najbolj prizadetim razdelili vrednostne bone, da si bodo lahko kupili, kar nujno potrebujejo, nam je še povedala Kepic.

“V zadnjih dneh so bili naši sodelavci na terenu in počasi se kaže celotna slika. Več sto prizadetih gospodinjstev je tudi že zaprosilo za pomoč po preteklih vzorcih in seveda jim bomo že v prihodnjih dneh poskušali pomagati v svojih zmožnostih.”

Ob tem pa Kepic upa, da se bo čim prej zavrtel tudi državni mehanizem pomoči in da bo čim bolj enostaven.

Kot je razumeti iz pogovorov z župani, bodo občinske komisije te dni začele izvajati popis škode po poplavah, kot je to v navadi po vsaki naravni nesreči. Komisije popišejo škodo na gospodarskih objektih, infrastrukturi, kmetijskih površinah, pa tudi na drugi zasebni lastnini. Tako bo narejen seznam vseh oškodovanih, na podlagi katerega naj bi potem Rdeči križ Slovenije in Slovenska karitas po kriterijih, ki za zdaj še niso znani, razdelila denar med upravičence.

Odgovore Rdečega križa še čakamo.

“Poslanstvo humanitarnih organizacij ni izogibanje davkom”

Na Slovenski karitas ob zadnjem dogajanju opozarjajo še, da “poslanstvo humanitarnih organizacij ni ‘izogibanje davkom'”.

S tem se odzivajo na izjave državnih predstavnikov v zadnjih dneh. Premier Golob je denimo v ponedeljkovih večernih informativnih oddajah pojasnil, da se je vlada za nakazovanje pomoči ljudem prek humanitarnih organizacij odločila tudi zato, da se ljudje izognejo davčnim obremenitvam. Pomoč, ki jo fizična osebe prejme od organizacije s statusom humanitarne organizacije, je namreč oproščena plačila dohodnine.

“Naše delo je strokovno in temelji na pristopu učinkovitosti, pravičnosti, vsestranske pomoči in sistemskega dela 24/7/12 in ne samo impulzivne dobrodelnosti,” izjave državnih predstavnikov nadalje komentira Kepic. “Poslanstvo humanitarnih organizacij je redna pomoč in spremljanje ljudi v stiski v sodelovanju z drugimi javnimi institucijami, še posebej na področjih, kjer država ne more biti učinkovita ali nima dostopa. S hrano oskrbujemo 100 tisoč prebivalcev Slovenije in skupaj z drugimi večjimi humanitarnimi organizacijami dobro poznamo teren ter stiske ljudi. Naša prednost je 10 tisoč prostovoljcev, kapilaren dostop do lokalne ravni, hiter logističen odziv in odgovarjanje na resnične stiske, ki presegajo nivo aplikacij na internetu in atraktivnih objav.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje