Dr. Gregor Majdič: Cepljenje je edini ukrep, s katerim lahko ustavimo epidemijo

Slovenija 13. Jul 202107:29 > 10:50 2 komentarja
Gregor Majdič
Gregor Majdič (Foto: Borut Živulović/BOBO)

"Vem, da se porajajo številni dvomi o cepljenju, a kakorkoli obrnemo, je ta trenutek cepljenje edini ukrep, s katerim lahko resnično zaustavimo epidemijo in preprečimo nov jesenski val bolezni," je k cepljenju študentov pozval novoizvoljeni rektor Univerze v Ljubljani dr. Gregor Majdič.

Prof. dr. Gregor Majdič, čigar mandat rektorja Univerze v Ljubljani nastopi 1. oktobra 2021, je študente pozval k cepljenju proti bolezni covid-19. Kot je zapisal v pismu študentom, si želi, da bi v novo akademsko leto vstopili “skupaj, vsi, zdravi in brez tveganj, da bi nam študij in delo na naši univerzi to jesen prekinil nov val epidemije covida-19”.

Preteklo leto je bilo, tako dr. Majdič, posebna izkušnja. Zaznamoval jo je študijski proces na daljavo, ki pa si je tako profesorji kot študentje ne želijo ponoviti. “Epidemija bolezni covid-19 nas je kot družbo vrnila v neke pozabljene čase, čase, ko so bile nalezljive bolezni nekaj vsakdanjega in so ljudje, predvsem otroci, pogosto umirali zaradi bolezni, ki so danes že pozabljene. Resda covid-19 ni tako smrtonosna bolezen, kot so bile črne koze ali bubonska kuga, a zaradi covida-19 je v Sloveniji umrlo nekaj tisoč ljudi več, kot bi jih v enakem času brez te bolezni,” je spomnil novoizvoljeni rektor.

“Vem, da se porajajo številni dvomi o cepljenju, a kakorkoli obrnemo, je ta trenutek cepljenje edini ukrep, s katerim lahko resnično zaustavimo epidemijo in preprečimo nov jesenski val bolezni,” je v pozivu zapisal dr. Majdič in dodal, da je cepljena že več kot milijarda ljudi, cepivo pa se je izkazalo za varno in učinkovito.

O dvomih o hitrosti razvoja cepiva je dr. Majdič zapisal, da je cepivo plod dolgoletnih raziskav, in pozval študente, naj pomagajo širiti “zaupanje v znanost in odpravljati dvome o njenem humanitarnem poslanstvu.” Kot je poudaril, je cepljenje ključno ne le z vidika posameznika, temveč celotne družbe. “Vrnimo si študentsko življenje, kot smo ga poznali pred epidemijo. Vrnimo si priložnost, da se spet dnevno srečujemo na hodnikih naših fakultet in akademij,” je v zaključku pisma pozval dr. Majdič.

Tudi na Univerzi v Mariboru so študente pozvali, da se v čim večji meri cepijo proti covidu-19.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje