Državljani Združenega kraljestva naj si pravočasno uredijo dovoljenja za bivanje

Slovenija 29. Nov 202112:38 > 13:41 0 komentarjev
Slovenija, Velika Britanija
PROFIMEDIA

Zaradi spremenjenih pogojev po brexitu imajo državljani Združenega kraljestva, ki bivajo v Sloveniji, čas do 31. decembra, da zaprosijo za novo dovoljenje za prebivanje.

Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) vse državljane Združenega kraljestva, ki prebivajo v Sloveniji, poziva, naj pravočasno vložijo prošnjo za izdajo novega biometričnega dovoljenja za začasno prebivanje oziroma prošnjo za zamenjavo za novo biometrično dovoljenje za stalno prebivanje.

Potrdilom o prijavi prebivanja in dovoljenjem za prebivanje, ki so jih doslej izdali v Sloveniji živečim državljanom Združenega kraljestva in njihovim družinskim članom, ki niso državljani EU, bo namreč veljavnost potekla 31. decembra.

Vsi, ki jim bodo omenjena potrdila oziroma dovoljenja potekla, lahko nova urejajo na upravni enoti območja bivanja.

Postopki ureditve statusa prebivanja potekajo skladno s pogoji iz sporazuma o izstopu Združenega kraljestva iz EU, ki je v veljavo stopil 1. februarja 2020. Z dnem izstopa je Združeno kraljestvo postalo “tretja država”, zaradi česar pa za državljane Združenega kraljestva ne veljajo več enaki pogoji za prebivanje v državah EU, so spomnili na MZZ.

Več informacij o urejanju dovoljenj za prebivanje po brexitu je dostopnih TUKAJ.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!