Zagata s svakovim podjetjem, a državna sekretarka Seršen ne bo odstopila

Slovenija 14. Jun 202311:36 > 15:12 16 komentarjev

Državna sekretarka na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo Tina Seršen je lani sodelovala pri pisanju pravilnika o balkonskih sončnih elektrarnah, te pa trži podjetje njenega svaka Marka Seršena, poroča Reporter. Na ministrstvu so nam pojasnili, da je omenjeni pravilnik pisalo več ljudi, odgovor na več vprašanj še čakamo. Marko Seršen pa je za N1 povedal, da je s svakinjo v stiku "dvakrat letno", da se tudi takrat o tem ne pogovarjata in da podjetje Energen ni edini ponudnik balkonskih elektrarn. KPK preverja potencialen konflikt interesov.

Državna sekretarka na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo Tina Seršen je svakinja Marka Seršena, lastnika podjetja Energen. To med drugim od lani na slovenskem trgu trži balkonske solarne panele.

Reporter piše, da je Energenu ta posel omogočilo prav ministrstvo, na katerem je sekretarka Seršen, s tem, ko je lani sprejelo pravilnik, ki ureja to področje.

Na ministrstvu so nam pojasnili, da je pri pripravi pravilnika sodelovalo večje število deležnikov. “Besedilo je bilo posredovano v javno obravnavo, nastajalo je tudi skozi medresorsko usklajevanje, kar pomeni, da nikakor ni ena oseba pisala tega pravilnika.” Sekretarka, so nam dejali, ni v stiku ne s svakom ne z nikomer iz podjetja Energen. “Z nikomer iz tega podjetja se ni pogovarjala ali dogovarjala o vsebini pravilnika,” pravijo in dodajajo, da sekretarka ne more odgovarjati za ravnanja ali izjave sorodnikov.

Na vprašanje, ali bo minister zahteval njen odstop oziroma ali ga je morda ponudila sama, pa so nam odgovorili: “Sekretarka ni z ničemer ravnala na način, ki bi terjal njen odstop, zato ga ne bo ponudila.”

KPK preverja potencialen konflikt interesov

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je na podlagi pisanja medijev o sekretarki Seršen in podjetju njenega svaka začela preučevati potencialni konflikt interesov. V primeru ugotovljenih razlogov za kršitev bodo uvedli predhodni preizkus, v katerem bodo preverili vsa dejstva in okoliščine.

STA

Pri nas prodali “nekaj deset” balkonskih panelov

Marko Seršen pa nam je v telefonskem pogovoru dejal, da ima podjetje dve desetletji in da se ves čas ukvarja z energetiko. Sprva so postavljali kogeneracije, kasneje pa so začeli ponujati tudi balkonske sončne elektrarne. A te večinoma prodajajo v tujini. Njihov trg sta Nemčija (tu so že od leta 2015) in Italija, v Sloveniji do konca lanskega leta z balkonskimi paneli niso ustvarili prihodkov.

Pri nas je bilo namreč do novembrskega sprejema pravilnika to področje zakonodajno neurejeno. “Skladno s tehničnimi smernicami (te je leta 2021 sprejelo ministrstvo za okolje in prostor Andreja Vizjaka, op. a.), si sicer lahko priklopil balkonsko sončno elektrarno, nisi pa smel nobene kilovatne ure spustiti v omrežje. V tem primeru si bil v prekršku, distributer te je lahko odklopil,” nam je pojasnil Seršen.

Lani sprejeti Pravilnik o tehničnih zahtevah za priključitev in obratovanje vtične proizvodne naprave na obnovljive vire energije, ki je priključena na distribucijsko omrežje električne energije je to uredil, kar Seršen pozdravlja, saj imamo – kot je dejal – zdaj ureditev, ki je primerljiva z drugimi evropskimi državami. Njegovo podjetje Energen je letos pri nas prek večjega tehničnega trgovca prodalo “nekaj deset” panelov.

Podjetje Energen je lani prihodke povečalo s predlanskih 2,5 na 3,6 milijona evrov. Lani je imelo ob tem 700 tisočakov čistega dobička.

Marko Seršen: Nismo edini ponudnik teh panelov

Seršen pa je zanikal, da bi imel kakršenkoli vpliv na sprejetje pravilnika ali da bi mu sekretarka Seršen, ki je pristojna za področje energetike, ‘uredila posel’.

V telefonskem pogovoru nam je dejal, da je s svakinjo Tino Seršen v stiku “dvakrat letno” in da nista nikoli govorila o zakonodaji. Svojega brata in moža Tine Seršen Andreja Seršena (ta je zaposlen kot sekretar v vladni službi za zakonodajo, a se po pojasnilih ministrstva ne ukvarja s področjem energetike, temveč prostora in gradnje) vidi malo pogosteje, “morda štirikrat letno”, pravi. Tudi z njim pa se po lastnih navedbah nikoli ni pogovarjal o teh temah. Videvali naj bi se na družinskih kosilih.

Marko Seršen nam je na vprašanje, ali je sam oziroma njegovo podjetje sodelovalo v javni razpravi pred sprejetjem zgoraj omenjenega pravilnika, dejal, da ni. Pravilnik je ministrstvo Bojana Kumra sprejelo 14. decembra, veljati pa je začel dan kasneje.

Seršen je v pogovoru za N1 poudaril še, da Energen ni edini ponudnik balkonskih panelov. Vpis v spletni iskalnik navrže kopico ponudnikov za panele, ki si jih vsak lahko priklopi sam. “To ni raketna znanost, imamo tudi tujo konkurenco,” nam je dejal Seršen.

Energen po navedbah sogovornika nima pogodbe z nobenim državnim podjetjem in za panele ni dobil državne subvencije. Prihodki od Borzena, ki jih pokaže aplikacija Erar, pa naj bi se nanašali na subvencije za kogeneracije, s katerimi se podjetje ukvarja od ustanovitve pred dvema desetletjema.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje