Golob o reviziji finančnega okvira EU: Pogajanja naj ne zajemajo samo Ukrajine

Slovenija 26. Okt 202321:18 0 komentarjev
Robert Golob.
Foto: VladaRS/X

Ob prihodu na vrh voditeljev EU v Bruslju je slovenski premier Robert Golob povedal, da mora biti revizija večletnega finančnega okvira uravnotežena. Pogajanja ne smejo vključevati samo Ukrajine, ampak morajo biti v spremembah zajete tudi druge prioritete, kot so migracije, solidarnostni sklad in Zahodni Balkan, je povedal.

Revizija večletnega finančnega okvira Evropske unije mora biti po mnenju predsednika vlade Roberta Goloba uravnotežena. “Mi si želimo, da ta pogajanja ne zajemajo samo ene točke, v tem primeru pomoči Ukrajini, čeprav jo podpiramo,” je glede pogajanj o reviziji večletnega finančnega okvirja (MFF) za obdobje 2021-2027 povedal Golob.

Kot je dodal, bi si želeli, da so v spremembah zajete tudi druge prioritete, kot so več sredstev za upravljanje z migracijami, za solidarnostni sklad in za Zahodni Balkan. “Želimo, da je paket uravnotežen in to stališče bomo zagovarjali,” je dejal premier in poudaril, da bodo voditelji dogovor skušali doseči decembra.

Tudi viri pri EU so pred zasedanjem poudarili, da želijo od predsednikov vlad in držav članic slišati predvsem, katere so njihove prioritete in kako jih financirati.

Voditelji o reviziji razpravljajo na podlagi predloga Evropske komisije, ki je članice pozvala, da prispevajo dodatnih 66 milijard evrov za obdobje 2024-2027, namenjenih za tri glavna prednostna področja. To so podpora Ukrajini, soočanje z migracijami in ohranitev gospodarske konkurenčnosti unije.

V Bruslju predlagajo vzpostavitev finančnega instrumenta za Ukrajino v višini 50 milijard evrov za prihodnja štiri leta. Od tega bi bilo 17 milijard evrov nepovratnih sredstev in 33 milijard posojil, ki se ne bi upoštevala v dodatne obveznosti članic.

Na področju soočanja z migracijami in okrepitve partnerstev s tretjimi državami medtem komisija predlaga dodatnih 15 milijard evrov v obveznostih. V to sta všteti tudi dve milijardi evrov nepovratnih sredstev za spodbujanje gospodarske rasti držav Zahodnega Balkana ter 2,5 milijarde evrov za solidarnostni sklad, iz katerega si sredstva po avgustovskih poplavah obeta tudi Slovenija.

Tretje bistveno področje v reviziji MFF pa je spodbujanje konkurenčnosti evropskega gospodarstva. Komisija predlaga okrepitev obstoječih skladov z desetimi milijardami evrov.

Evropski parlament se je sicer zavzel še za dodatnih deset milijard evrov večji proračun. Med drugim bi jih poslanci namenili za dodatno pomoč Ukrajini ob ruski invaziji, izzive na področju migracij ter krepitev zmogljivosti EU za odzivanje na krize.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!