Je možno, da Slovenija dobi novo vlado do 3. junija?

Slovenija 16. Maj 202206:00 > 08:18 3 komentarji
Koalicija Robert Glob, Tanja Fajon, Luka Mesec
Žiga Živulović jr./BOBO

Je možno, da Slovenijo dobi novo vlado že čez 18 dni, kot napoveduje Robert Golob? Kakšni so postopki in koliko časa je trajalo oblikovanje vlade Janeza Janše?

Predsednik Gibanja Svobode Robert Golob je napovedal, da bo vlada imenovana do 3. junija. Takrat bo od državnozborskih volitev poteklo 40 dni. Če bo Golob napoved uresničil, bi pomenilo, da bo vlado sestavil zelo hitro v primerjavi s predhodniki, a morda ne najhitreje doslej. Rekord je v rokah prvega slovenskega premierja Lojzeta Peterleta. Njegova vlada je bila v državnem zboru imenovana 16. maja 1990 ali 38 dni po prvih večstrankarskih volitvah. Takrat je bil postopek drugačen, kot je zdaj, saj se kandidati za ministre niso predstavili parlamentarnim odborom.

Pahor: Predlog v državnem zboru okoli 23. maja

V petek se je začel mandat novega sklica državnega zbora. Zdaj se bo predsednik države Borut Pahor z vodji poslanskih skupin posvetoval o novem mandatarju, kot od njega zahteva ustava. Nato bo v parlament poslal predlog, da Robertu Golobu podelijo mandat za sestavo vlade. V poslovniku državnega zbora je zapisano, da mora predsednik to storiti v 30 dneh od prve seje državnega zbora. Torej najpozneje do 11. junija.

Borut Pahor Robert Golob
Borut Živulović/BOBO

Pahor je že napovedal, da bo hiter. Na prvem povolilnem srečanju z Golobom je dejal, da bo predlog mandatarja najverjetneje v parlament poslal okoli 23. maja (naslednji ponedeljek). Glede na željo nastajajoče koalicije, da je vlada imenovana hitro, lahko pričakujemo, da bo Pahor predlog poslal še ta teden.

Poslanke in poslanci morajo nato o Pahorjevem predlogu odločati najprej 48 ur in najpozneje 7 dni po tem, ko predlog pride v državni zbor. Tudi za predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič lahko pričakujemo, da bo pohitela, zato bi lahko Golob mandatar postal okoli 25. maja.

Če oziroma ko bodo poslanke in poslanci Golobu podelili mandat za sestavo vlade, bo moral Golob predsednici državnega zbora poslati seznam kandidatov za ministrice in ministre. Časa za to bo imel 15 dni, vendar je, seveda, pričakovati, da bo to storil veliko hitreje.

Nato se bodo ministrski kandidati posamično predstavili pristojnim delovnim telesom oziroma parlamentarnim odborom. Predstavitve bodo najmanj tri dni in največ sedem dni po tem, ko bodo imena Golobovih ministrskih kandidatov prišla v parlament.

Po predstavitvi posameznega kandidata bodo morali predsednice in predsedniki odborov v največ 48 urah poslati mnenje odbora Urški Klakočar Zupančič in Robertu Golobu. Poslovnik ne določa, koliko časa ima potem državni zbor, da glasuje o ministrih, ampak samo, da hkrati glasuje o vseh kandidatih.

Poslanke in poslanci glasujejo o listi kandidatov za ministre kot celoti. Lista je izglasovana, če zanjo glasuje večina poslancev, ki se udeležijo glasovanja. Šteje se, da je vlada nastopila funkcijo, če sta imenovani več kot dve tretjini ministrov, pri čemer niso všteti ministri brez resorja.

Kako hitro je nastala tretja Janševa vlada?

Ko je nastajala aktualna vlada, je Pahor predlog za imenovanje mandatarja Janeza Janše v državni zbor poslal 26. februarja 2020. Poslanke in poslanci so o njem odločali pet dni pozneje, 3. marca 2020. Predlog ministrskih kandidatov je Janša v državni zbor poslal tri dni za tem, 6. marca 2020.

Kandidati za ministre so se državnozborskim odborom predstavili med 10. in 13. marcem 2020. Že na dan, ko sta bili zadnji predstavitvi, torej v petek, 13. marca 2020, je državni zbor potrdil vlado, in ta se je odpravila na prvo sejo.

Takrat je bila torej vlada imenovana 16 dni po tem, ko je Pahor poslal predlog mandatarja v državni zbor. 3. junij je danes oddaljen 18 dni.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje