Jelka Godec: SDS ni umaknila predloga za razpis referenduma o JEK2

Slovenija 20. Feb 202410:18 4 komentarji
Jelka Godec
Jelka Godec (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Državnozborski odbor za infrastrukturo, okolje in prostor bi moral danes obravnavati predlog za razpis posvetovalnega referenduma o izgradnji drugega bloka jedrske elektrarne Krško, a je predsednica odbora Nataša Avšič Bogovič (Svoboda) sejo odpovedala. To je storila, ker je prejela dopis vodje poslanske skupine SDS Jelke Godec, ki je predlagala, da bi sejo prestavili za 14 dni. Kot je dejala Godec, SDS ni umaknila predloga za razpis referenduma, kot so mediji poročali v ponedeljek.

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je na družbenem omrežju X ostro zavrnila medijske navedbe, da naj bi v SDS umaknili predlog za razpis posvetovalnega referenduma o izgradnji drugega bloka jedrske elektrarne Krško (JEK2).

Člani državnozborskega odbora za infrastrukturo, okolje in prostor bi namreč morali danes obravnavati predlog za razpis posvetovalnega referenduma o izgradnji JEK2, a je predsedujoča odboru Nataša Avšič Bogovič (Svoboda) sejo odpovedala.

Godec je pojasnila, da so v SDS z dopisom, ki so ga naslovili na Avšič Bogovič, predlagali prestavitev seje odbora za 14 dni zaradi uskladitve novega predloga za razpis referenduma, predsedujoča odboru pa je sejo, namesto da bi jo prestavila, odpovedala. Obregnila se je tudi ob medijsko poročanje, saj so mediji poročali, da je SDS umaknila predlog za posvetovalni referendum.

Poslanska skupina SDS je predlog za razpis posvetovalnega referenduma o izgradnji JEK2 in manjših modularnih reaktorjev vložila sredi januarja, a se je od vložitve predloga vseh pet parlamentarnih strank poenotilo, da bodo skupaj oblikovale referendumsko vprašanje o projektu.

Poleg tega so se strinjale, da bi bil posvetovalni referendum še letos, predvidoma v drugi polovici leta.

Kot so sicer predlagali v SDS, bi se referendumsko vprašanje na referendumu glasilo: “Ali ste za to, da Republika Slovenija zagotavlja stabilno in cenovno dostopno oskrbo z električno energijo prek uporabe nuklearne energije z izgradnjo drugega bloka Jedrske elektrarne Krško in manjših modularnih jedrskih reaktorjev?”

V največji opozicijski stranki so po dogovoru politike že izrazili pripravljenost, da predlog umaknejo, lahko pa bi tudi služil kot podlaga za iskanje soglasja strank okoli natančne formulacije vprašanja in datuma referenduma.

Po tem, ko je vseh pet parlamentarnih strank konec januarja strinjalo, da se o izgradnji drugega bloka nuklearke v Krškem izvede posvetovalni referendum, je premier Robert Golob dejal, da je nujno, da o tem vprašanju stranke najdejo politični konsenz in da ne tekmujejo med seboj. “Iskali bomo skupne rešitve,” je takrat dejal Golob.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje