Kaj do zdaj vemo o spletni grožnji z napadom

Slovenija 09. Apr 202418:00 4 komentarji
Osnovna šola
Foto: Srdjan Živulović/BOBO

Na enem mestu smo zbrali vse ključne poudarke – kaj doslej vemo o spletni grožnji z napadom na eni od slovenskih osnovnih šol?

Po streljanju na osnovni šoli na Finskem prejšnji torek se je na enem od slovenskih novičarskih portalov pod člankom pojavil komentar, da se bo v sredo nekaj podobnega zgodilo tudi na eni od slovenskih šol.

Policija je to zaznala in že včeraj sklicala novinarsko konferenco, na kateri so sicer poudarili, da je možnost napada majhna. O tem, zakaj so sklicali novinarsko konferenco in ali ne s tem tudi sami povzročajo panike, pa je vodja oddelka za organizirano kriminaliteto Sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana Stojan Belšak dejal: “Kolebali smo med dvema možnostma. Ali ta komentar na spletu spregledati ali pa o tem obvestiti javnost in vse pozvati k preventivnemu delovanju. Ocenili smo, da je primerneje to drugo, kajti če bi se v sredo res kaj zgodilo, bi bil spregled tega komentarja napačno postopanje.” Več o tem, kaj so povedali na ponedeljkovi novinarski konferenci, v članku: Policija potrdila, da je v stiku s šolami, a miri: možnost napada je majhna.

Ljubljanska policijska uprava se je obrnila na policijske postaje po državi in nanje naslovila poziv k varnosti in samozaščitnemu ravnanju. Obveščanje od tu naprej je bilo precej neenotno – obvestila niso pošiljali z generalne policijske uprave, ampak se je komunikacija razlikovala od regije do regije. Tako so nekatere šole v ponedeljek dobile obvestilo policije, druge pa ne. Ponekod so lokalni policisti obvestili aktiv ravnateljev, ponekod pa neposredno posamezne šole. Posledično so bili neenotni tudi ukrepi na šolah po državi. Več o tem v članku: Neenotno obveščanje o grožnji: zakaj so bili odzivi šol tako različni? Na policiji sicer ocenjujejo, da je bil način obveščanja ustrezen.

Da je prav, da se dogajanje ne minimalizira in hkrati ne podpihuje, je za N1 pojasnila ravnateljica Osnovne šole Dragomelj Urška Kovač Grad. Kaj pa pravijo starši? “Počutimo se grozno, neprijetno, strah nas je,” so ekipi N1 povedali starši, ki so po pouku prišli po otroke. Več odzivov najdete v video prispevku z naslovom: “Grozno je, da so otroci pod takim pritiskom. Take prihodnosti jim ne želim”.

Ljubljanska občina je sicer okrepila varovanje osnovnih šol, tako da bo vsaka šola do konca tedna imela zagotovljenega varnostnika. Več v članku: Ljubljanske šole do petka z varnostnikom, zagotovila ga bo občina.

Pojavila so se tudi vprašanja, zakaj policija ne preprosto izsledi avtorja komentarja in preveri, kako resna je grožnja. A kot so pojasnili na ljubljanski policijski upravi, nimajo vzvodov, da izsledijo IP-naslov tistega, ki je komentar zapisal, saj ta ne vsebuje elementov kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti (ni bil objavljen dovolj časa, da bi ga javnost opazila) ali grožnje (ni bil usmerjen v konkretno šolo). Več o tem v članku: Policija pojasnjuje, zakaj ne more poiskati avtorja komentarja.

Danes je pred kamere stopil tudi minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda, ki je povedal, da so na ministrstvu že v ponedeljkovi poznopopoldanski okrožnici vodstva šol pozvali, naj bodo v prihodnjih dneh bolj pozorni na učence, dijake in dogajanje v šolskih prostorih. Poudaril je pomen odkrite komunikacije med starši in otroki, pa tudi med starši in učitelji. Na vprašanje, kako naj ravnajo starši, ki jih je zaradi grožnje strah otroke poslati v šolo, pa je minister dejal: “Če imajo starši kakršnekoli pomisleke, se lahko dogovarjajo z učitelji ali pa vodstvom šol, da se prepričajo, kako je to varno.” Več o tem v članku: Minister: Starši, ki dvomijo, ali otroka poslati v šolo, naj z vodstvom šole govorijo.

Tudi policija svetuje, da v prihodnjih dneh starši predvsem ostanejo mirni in nadaljujejo z običajno dnevno rutino, pri tem pa poudarjajo, da je pomembno, da svoje otroke opazujejo, se z njimi pogovarjajo, jim svetujejo … saj so oni prvi, ki lahko zaznajo spremembe v otrokovem obnašanju ali pa jim bo otrok zaupal svoje stiske, težave, posebnosti in opažanja v šoli ali v prostem času. Več v članku: Ali naj otroka jutri pošljem v šolo?

Kako naj starši otrokom pojasnijo, kaj se dogaja? Po besedah profesorice razvojne psihologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani dr. Ljubica Marjanovič Umek imajo ključno vlogo starši, ki ne smejo narediti panike. “Starši morajo otrokom razložiti, zakaj se to dogaja. Razmere morajo starši umirjati in relativizirati. Predvsem pa morajo razložiti, da otroci morajo v šolo ter da so šola in zaposleni v njej tisti, ki bodo poskrbeli, da se bodo otroci tudi v sredo počutili varno,” je jasna Marjanovič Umek. Več v članku: Psihologinja o grožnji: Ključno vlogo imajo starši, ki ne smejo narediti panike.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje